Paruošė Marija A. Jurkutė

Kaip išsilaikyti visuomenėje.

Taisyklių sąvadas (tęsinys)

    Telefonas

    Daugelis naudojasi šiuo prietaisu tam, kad pabrėžtų savo asmens svarbą. Dėl to nieku gyvu neatsiliepkite iš karto, nes nenaudėlis aname laido gale bemat supras, jog budite prie aparato laukdamas nesulaukdamas, kada kas teiksis paskambinti.

    Jeigu skambinate pats, kuo ilgiau neprisistatykite: tuo būdu suinteresuosite pašnekovą ir įpūsite gyvybės kibirkštį šiam bedvasiam bendravimo būdui. Visuomet šnekėkite taip, tarsi jūsų telefoniniai pokalbiai būtų pasiklausomi, ir to dėlei laidykite kuo daugiau sąmojų, nes tie, kuriuos tarnyba verčia kiaurom parom sėdėti prie telefono ir klausytis įvairių tauškalų, be galo mėgsta ir vertina sąmojį.

    Pyktis

    Nors pykčio protrūkiai nuo seno yra privačių kompanijų vadovų privilegija, galima juos parekomenduoti ir jų tarnautojams - jeigu galimybė išlėkti iš darbo suteiks jiems malonumo.

    Plėšikas

    Jis anaiptol ne drąsuolis, tačiau kas nepersigąstų, kai į pilvą įremiamas vamzdis ar prie gerklės prikišami ašmenys? Todėl būtinai turėkite nemenką pinigų sumelę atsipirkti. Tarkite sau, jog tai yra gyvybės draudimo įnašas - ir, beje, labai apsimokantis!

Šiauliai rengiasi sutikti 2000-uosius

    Šiaulių miesto valdyba nutarė pasitikti 2000-uosius turėdama naują miesto ženklą. Už geriausią projektą numatyta 800 Lt premija, už antrąją vietą - 500 Lt, už trečiąją - 200 Lt.

    Pasirengimo 2000 metams paminėti komisija į savo planus yra įrašiusi ir tokius darbus: pasodinti 2000 medelių (parkas užimtų daugiau kaip 7 ha teritoriją), įrengti Katedros apšvietimą ir sutvarkyti aplinką, Frenkelio rūmuose įkurti šiaurės Lietuvos galeriją, sutvarkyti Žalgirio stadioną, pastatyti paminklą aušrininkams. Preliminariais skaičiavimais tam prireiks apie pusketvirto milijono litų.

    Šiaulių bankas jau pastatė laikrodį, kuris skelbia, kiek iki 2000-ųjų metų liko dienų, valandų, minučių, sekundžių. (Lietuvos aidas, Nr 255, 1998)

Kelio vingiai

    Lietuvoje sparčiai daugėjant lengvųjų automobilių, taip pat sparčiau daugėja ir transporto priemonių vagysčių. Pernai, palyginti su 1997 metais, automobilių pavogta net 7 proc. (apie 350 vienetų) daugiau. Ir toliau daugiausia vagiamos Audi 100, Mazdair Volkswagenmarkės mašinos. Ne ką ramesni gali būti prabangių Mercedesar BMW savininkai. Ilgapirščių beveik nedomina ZAZ, OKA ir ... Jaguarautomobiliai. (Lietuvos aidasNr 27).

Pavogtos trys valstybinės vėliavos

    Estijos nepriklausomybės dieną, vasario 24-ąją, Lietuvoje pavogtos trys valstybinės vėliavos. Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad po vieną vėliavą pavogta Vilniuje, Trakuose ir Anykščiuose.

    Vilniaus policija gavo pranešimą, kad automobiliu Volksvvagen Jettaatvažiavęs vyras nuo Žadeikos gatvės 18-ojo namo pavogė vėliavą. Pasak Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato štabo pranešimo, vyras atvažiavo vyšninės spalvos automobiliu, kurio valstybiniai numeriai HVP 289. Trakuose vėliava buvo pavogta nuo maisto prekių parduotuvės Trakų gatvėje. Anykščiuose gyventojai pastebėjo, jog nuo Anykščių vartotojų kooperatyvo pastato dingo vėliava.

    Vasario 16 dieną, Lietuvos nepriklausomybės dieną buvo pavogtos 6 valstybinės vėliavos. Vėliavų pasigesta Zarasuose, Joniškyje, po 2 pavogtos Kaune ir Jonavoje.

    Pasak policijos pareigūnų, vėliavų daugiausia pavagiama vasario 16-ąją, kovo 11-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną taip pat sausio 1-ąją, Naujųjų metų dieną.

    Už valstybinės vėliavos nuplėšimą, sudraskymą. sulaužymą, sunaikinimą, subjaurojimą ar kitokį išniekinimą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki dvejų metų arba baudą. Chuliganai ir vagys taip pat gali būti nubausti administracine bauda. (Kauno diena, Nr 61).

Bus išleista proginė moneta

    Šių metų antrąjį ketvirtį Lietuvos bankas ketina išleisti 50 litų proginę monetą, skirtą Vincui Kudirkai. Lietuvos banko valdyba vakar patvirtino skulptoriaus Gedimino Karaliaus sukurtus monetos averso ir reverso projektus.

    Proginės monetos Lietuvoje kalamos nuo 1993 metų. Moneta, skirta V. Kudirkai, jau 18-oji. (Kauno diena, Nr 61)

Anykščiuose stovės viduramžių medinė pilis

    Vilniuje, Kultūros ministerijos Baltojoje salėje, buvo pasirašyta Deklaracija dėl natūralaus dydžio viduramžių medinės pilies - maketo statybos Anykščių rajone ant Šeimyniškėlių piliakalnio.

    Beveik du šimtus metų trunkantys Lietuvos piliakalnių tyrinėjimai bei išlikę rašytiniai šaltiniai, pasak istorikų, leidžia susidaryti pakankamai aiškų vaizdą apie medines Lietuvos pilis. Tai ir suteikia galimybę realizuoti seniai brandinamą sumanymą -pastatyti natūralaus dydžio medinės pilies maketą, paverčiant ji “gyvuoju” muziejumi, kuriame būtų galima ne tik stebėti, bet ir išbandyti karybos techniką, senųjų amatų technologijas. Tai būtų vienintelis Europoje viduramžių laikotarpio gynybinis statinys piliakalnyje, paminklas Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui. Idėją statyti medinę pilį subrandino anykštėnai, ją parėmė mokslininkai, valstybinės bei kitos institucijos.

    Anykščių meras Saulius Nefas paragino pilies statybą pradėti savo širdyse ir pereiti į istorinę sąmonę. Ne vienas užsienio lietuvis anykštėnams jau teiravosi, kuo galėtų prisidėti. Tegul augina miškus. atsakė jiems meras. Daug kas dar atsiima Lietuvoje paveldėtus tėvų ir protėvių miškus. Tegul po vieną pušį dovanoja - ir medinė pilis ant Šeimyniškėlių piliakalnio iškils. (Lietuvos aidas, Nr 40).

Bobeliams sugrąžintas visas Leonpolio dvaras

    Ukmergės rajono valdybos posėdyje priimtas sprendimas grąžinti Seimo nario Kazio Bobelio žmonai Daliai Bobelienei Leonpolio rūmų likusią dalį (bendras plotas 234,93 kv. m), kurią iki šiol buvo užėmusi Leonpilio pradinė mokykla ir du gyvenamieji butai, taip pat mediniame 9 butų gyvenamajame name likusius negrąžintus šešis butus, medinį trijų butų gyvenamąjį namą (bendras plotas 113 kv. m).

    D. Bobelienei 1993 m. buvo sugrąžintas jos tėvui Mykolui Deveniui prieškary priklausęs Leonpolio dvaras. Tuomet pagal galiojusius įstatymus D. Bobelienei nebuvo galima sugrąžinti tų butų ir pastatų, kuriuose gyveno žmonės. Pagal dabar galiojančius įstatymus gyvenantys pastate žmonės -ne kliūtis jį sugrąžinti teisėtam šeimininkui.

    Valdybos narys Vytas Šapola paklausė posėdyje dalyvavusios Dalios Bobelienės, kokią ji matanti dvaro viziją. “Tuose rūmuose, aišku, aš negyvensiu, - sakė Dalia Bobelienė. - Gal už dešimt metų rajonas atgaus tą dvarą, ten bus įrengtas mano tėvelio Devenio vardo kultūros centras, bus sutvarkyta, įrengtos vietos nakvynei. Bet visko šiandien konkretizuoti dar negaliu”.

    D. Bobelienė pridūrė bandanti atgauti ir apie 290 ha žemės, priklaususio Leonpolio dvarui. (Lietuvos aidas, Nr 225)