GIEDOTINIŲ LIETUVIŠKŲ MIŠIŲ KONKURSAS

Liturginiam Bažnyčios atsinaujinimui tebevykstant, jausdami liturginės muzikos stoką lietuvių visuomenėje, Jaunimo Metų proga “Laiškai Lietuviams” skelbia konkursą sukurti jaunimui pritaikytas lietuviškai giedamas Mišias.

Sąlygos: 1) Muzika turi būti parašyta sekančioms Mišių dalims: “Viešpatie, pasigailėk”, “Garbė Dievui aukštybėse”, “Tikiu vieną Dievą”, “Šventas, šventas”, “Tėve mūsų” ir “Dievo Avinėli”. 2) Turi būti naudojamas 1965 m. gruodžio 3 d. Liturginės Tarybos Romoje patvirtintas Mišių tekstas (randamas “Draugo” spausdintoje knygelėje, vardu “Šventos Mišios lietuviškai”; tik išpažinime “Tikiu vieną Dievą” turi būti atitaisytos dvi klaidos: vietoj “amžių amžiais gimusi iš Tėvo” turi būti “amžių amžiais gimstanti iš Tėvo” ir vietoj “gimusi, bet nesutvertą” turi būti “gimstanti, bet ne tveriamą”; “Draugo” adresas: 4545 W. 63rd St., Chicago, Illinois 60629, U.S.A.). 3) Mišių nuotaika turi būti lietuviška savo dvasia ir melodijomis. 4) Harmoninės ir kompozicinės priemonės turi būti modernios. 5) Mišios turi būti vienbalsės, bendram giedojimui, patogios eilinio balso apimčiai, bet taip parašytos, kad galėtų būti giedamos ir su mišriu choru, jei toks choras yra. Tačiau tiek choro partija, tiek vargonų palyda turi būti nesudėtingos ir nesunkiai išpildomos. 6) Mišios turi būti pritaikytos jaunimui, t. y. gyvos ir džiaugsmingos.

Rankraščiai pasirašomi slapyvardžiu ir su atskirame voke užrašyta tikrąja autoriaus pavarde bei adresu pasiunčiami: “Laiškai Lietuviams”, Mišių konkursui, 2345 W. 56th St., Chicago, Illinois 60636, U.S.A. Skiriamos dvi premijos: I — 200 dolerių ir II — 100 dolerių. Mecenatai: dr. L. Kriaučeliūnas (100 dol.) ir V. Kuliešius (100 dol.).

Konkurso jury komisiją sudaro; Petras Armonas, Balys Chomskis, Alice Stephens, Leonardas Šimutis Jr. ir Juozas Žilevičius. Konkurso terminas: gruodžio 15 d. (pašto anspaudo data; prieš pat terminą prašom siųsti oro paštu, ypač jei ne iš JAV).

ATSIŲSTA PAMINĖTI

Lietuvių Studentų Sąjungos 1966 m. METRAŠTIS. Išleido LSS Centro Valdyba. Redaktorius M. Drunga. Sutelkta informacinė ir idėjinė medžiaga iš LSS ir kitų studentų organizacijų veiklos, o taip pat žiupsnelis studentų žodinės kūrybos. Gausiai iliustruotas. Labai sveikintinas jaunimo leidinys.

Kun. dr. J. Bičiūnas. PIRMIEJI JĖZUITAI VILNIUJE. Atspaudas iš “Tautos Praeities”, II tomo, 2 knygos.

SPORTAS. Šiaurės Amerikos lietuvių sporto žurnalas. Nr. 1 (16). Liepa. Red. K. Čerkeliūnas.

J. Gliauda. ŠV. KAZIMIERO PARAPIJA. Gausiai iliustruota Los Angeles lietuvių parapijos 1941-1966 m. istorinė apžvalga.

Juozas Eretas. MAŽOSIOS TAUTOS IR VALSTYBĖS. Jų reikšmė Europai. Išleido “Šaltinis” Anglijoje.

D. Velička. KONSPEKTINĖ LIETUVIŲ KALBOS METODIKA. II d. Grožinio skaitymo pamokos. Išleido Pedagoginis Lituanistikos Institutas.

RAUDONDVARIO PADANGĖJ. 1965-1966 m. Putnamo mergaičių bendrabučio leidinys.