Ekumeninės gairės

     Š. m. gegužės mėn. 26 d. Romoje buvo išleista “Ekumeninio vadovo” pirmoji dalis. Tai yra istorinį dekretą “Apie ekumenizmą” aiškinančios bei praktiškai gyvenime pritaikančios gairės.

     “Vadovas” buvo išleistas Sekretoriato Krikščionių Vienybei Ugdyti. “Vadovas” skatina kiekvienoj vyskupijoj arba kartu keliose vyskupijose įsteigti ekumeninę komisiją, kuri rūpintųsi gerinti santykius tarp katalikų ir kitų krikščionių.

     “Vadovas” taip aiškina krikšto klausimą: krikštas yra reikalingas išganymui ir gali būti tik vienkartinis; jis yra visus krikščionis jungiantis ženklas. Krikštas Stačiatikių Bažnyčioje galioja be išimties. Krikštas už Romos Katalikų ir Stačiatikių Bažnyčių ribų taip pat pilnai galioja, jeigu išpildomi du reikalavimai: 1) vartojamas vanduo ir 2) asmuo krikštijamas vardan Dievo Tėvo, Sūnaus ir Šventosios Dvasios.

     Be to, “Vadovas” išaiškino maldos svarbą ekumeniniame judėjime. Krikščionys turėtų kartu melstis “Maldos savaitėj” (sausio 18-25), Draugiškumo ir Šventosios Dvasios atėjimo dienomis, Didįjį Ketvirtadienį ir Didįjį Penktadienį. Rekomenduojama bendra malda ir kitomis intencijomis, pvz. išprašyti krikščionių vienybės, taikos ir socialinio teisingumo. Katalikai taip pat gali ir net turi dalyvauti bendrose pamaldose tautinėse šventėse bei kitomis progomis. Tokių pamaldų tvarka turėtų būti pritaikyta visiems dalyviams, o liturgija nustatoma pagal tai, kurioje bažnyčioje pamaldos yra laikomos. Romos Katalikų ir Stačiatikių Bažnyčios turi tuos pačius sakramentus. Todėl, Bažnyčiai leidžiant, katalikams net patartina dalyvauti Stačiatikių Bažnyčios sakramentuose. Stačiatikiai taipogi gali dalyvauti sakramentuose Katalikų Bažnyčioje. Kas liečia kitų krikščionių bažnyčias, tai reikia atsižvelgti i jųjų sakramentų supratimą. Sakramentų vartojimas yra sujungtas su ta krikščioniška bendruomene, kur tie sakramentai yra dalinami. Tai būtų ženklas tos bendruomenės vienybės, tikėjimo apeigų ir gyvenimo. Jeigu tos vienybės su broliais, nepriklausančiais nei Katalikų nei Stačiatikių bažnyčioms nėra, negalima kartu sakramento vartoti. Bet sakramentai yra taip pat malonės ženklai. Todėl Katalikų Bažnyčia gali kai kuriais atvejais leisti tokiems broliams dalyvauti Katalikų Bažnyčios sakramentuose.

     Vadovas pasirašytas tam sekretoriatui vadovaujančio kardinolo Bea ir sekretoriaus vyskupo J. Willebrands.

• Bendras Šv. Rašto vertimas

     Paryžiuje jau atspausdintas ekumeninis šv. Povilo laiško Romėnams vertimas. Išleido “L’Alliance biblique universelle” ir “Les Editions du Cerf”. Tai yra didelio darbo pradžia, būtent ekumeninio šv. Rašto vertimo, bendro katalikams, protestantams ir stačiatikiams. Vertėjai, kurių yra bent 100, vartoja geriausius senus tekstus; yra sudarę ekumeninio vertimo pagrindus, kurie gali būti pritaikyti vertimams į kitas kalbas, ir yra paruošę plačius tiek katalikams, tiek protestantams priimtinus komentarus. Po įvadu pasirašė pastorius Mare Boeg-ner ir kardinolas J. M. Martin.

     Reikia džiaugtis, kad prancūzai sugebėjo pirmieji imtis tokio milžiniško darbo. Kitos tautos — jų tarpe ir lietuviai — turėtų sekti jų pavyzdžiu.

Kun. P. Dilys