Spausdinti

     Pereitą mėnesį "Laiškų Lietuviams" knygų skyriuje aptarėme keletą knygų, tinkančių skaityti aukštesniąsias mokyklas bebaigiančiam ir studijuojančiam jaunimui. Šį mėnesį paminėsime knygas, rekomenduotinas paskutiniųjų pradžios mokyklos skyrių ir pirmųjų aukšesniosios mokyklos klasių moksleiviams.

     Labai dažnai mūsų moksleiviai yra įsitikinę, kad knygos apie Lietuvos senovę yra neįdomios. Ši nuomonė nėra visai teisinga. Populiariai išsireiškiant, yra knygų ir KNYGŲ. Lietuvos senovė ir liaudies pasakose ir realiojoj istorijoj yra labai spalvinga, nuotykinga ir turtinga ypatingais žmonėmis. Tačiau, kaip visa tai sužinosi, jei, iš anksto susidaręs neigiamą nuomonę, nieko apie senovę neskaitysi? Lietuvos istorija nesidomėdamas, kaip ją suprasi? Kaip suprasi tas jėgas, tuos įvykius ir žmones, kurie apsprendė tavo prosenelių, tavo senelių, tėvų ir net tavo paties likimą? "Žmonės, kurie nepažįsta savo istorijos, visada pasilieka vaikai", sako senųjų romėnų išmintis. Tais žodžiais J. Basanavičius pradėjo "Aušrą", pažadindamas lietuvio dėmesį Lietuvai.

     Svetur gyvenąs moksleivis turėtų atkreipt ypatingą dėmesį savo tėvų kraštui, ne tik kalbos ir žinių praturtinimo atžvilgiu, bet labiausiai todėl, kad jis gali susipažint su Lietuvos istorija iš nesuklastotų šaltinių. Pačioje Lietuvoje tokių šaltinių vis mažėja, ir krašto istorija turi užleisti vietą rusiškajai.

Iš pasakų apie Lietuvos senovę ir istorinių apysakų verta paskaityti:

• Vandos Frankienės-Vaitkevičienės "Užburtas kankles". Tai 17-ka trumpų fantastinių pasakojimų iš žilosios Lietuvos praeities. Autorės fantazija ataustos pasakos ir legendos apie pagoniškus dievus, krikščionių šventuosius, apie užburtus piliakalnius, laumes, kaukus ir aitvarus leidžia pajusti tautosakos charakterį ir ritmą.

“Laiškų Lietuviams” leidinys, gaunamas liet. knygynuose ir “LL” administracijoj. 1971 m. Iliustruotas sės. M. Mercedes, SSC.

• Giedrės Ivaškienės "Baltasis stumbras". Apysaka iš Mindaugo laikų. Kai rikio Skomanto sūnus Audrys paklysta milžiniškoje Striūbo girioje, prasideda įdomiausi nuotykiai. Skaitytoją pririša neįžengiamos girios paslaptys, kurias užtinka beklajodamas Audrys. Plėšikai, kalavijuočiai, pagrobimai, užpuolimai, pilies gynimas, kelionės raistais ir kūlgrindomis, prijaukintas vilkas ir baltas stumbras, istorijon žengiančios Lietuvos simbolis, veda kvapą užgniaužusi skaitytoją į laimingą pabaigą. Autorės stilius lengvas. Gabiai išgautas tų laikų koloritas. Kiekviena apysakos detalė dvelkia autentiškumu.

LB Kultūros Fondo leidinys, gaunamas liet. knygynuose. 1966 m. Dailininkė — Janina Marks.

•    E. Karpiaus "Alpis" — istorinė apysaka. Ji nukelia skaitytoją į DLK Kęstučio laikus. Siužeto pagrinde istorinis faktas — Kęstutis kryžiuočių nelaisvėje. Kunigaikščio gelbėtojas Alpis, įtampa, besiruošiant kryžiuočius apgauti, dramatiškas pabėgimas ir tolimesni Alpio nuotykiai Kęstučio tarnyboje įdomiu būdu supažindina jauną skaitytoją su to meto Lietuva.

Vilties Draugijos leidinys, gaunamas liet. knygynuose. 1971 m.

Neistorinės, moksleiviu amžiui gerai pritaikintos knygos:

•    R. Spalio "Gatvės berniuko nuotykiai". Dviejų laidų susilaukusi, jaunimo (ir jaunos širdies senimo) tarpe populiari knyga.

     Dažnai svetur augančiam lietuviukui sunku suprasti ir įsivaizduoti savo tėvų vaikystę nepriklausomoje Lietuvoje. Kaip to meto vaikai gyveno, draugavo, mokėsi? Kaip žaidė, kaip skautavo? Kokius nuotykius išgyvendavo? Kokių žmonių ir kokių paslapčių turėdavo maži Lietuvos miesteliai? Į visus šiuos klausimus jaunuolis ras atsakymą "Gatvės berniuko nuotykiuose", sekdamas nepamirštamą Joną Pomidorą vingiuotais pramuštgalvio keliais.

Antrąją laidą išleido Dr. Vydūno Fondas 1969 m. Iliustravo A Trinkūnas. Gaunama liet. knygynuose.

     To paties autoriaus apysaka "Ant ribos" yra "Gatvės berniuko nuotykių" tęsinys, dalis R. Spalio rašomos vienos kartos istorijos. Apysaka rekomenduotina aukštesniąsias mokyklas baigiančiam jaunimui. Šioje knygoje gatvės berniukas ir jo draugai užauga, mokosi ir ruošiasi gyvenimui. Visi jos veikėjai — ant ribos — brendimo metuose, kada prasideda vidinės audros, ieškojimai ir klausimai be atsakymų. Čia autorius gyvai ir nuoširdžiai atkuria nepriklausomos Lietuvos gimnazistus, jų rūpesčius, išdaigas; jų požiūrį į gyvenimą, svajones, siekimus sau ir savo kraštui. Šių dienų jaunuoliui vertinga pažintis su netolima praeitimi, kuri čia pamažu užmirštama, o Lietuvoje verčiama pamiršti.

Tremties leidyklos leidinys, 1954. Teirautis pas privačius liet. knygų rinkėjus.

• Danutės Brazytės-Bindokienės "Mieste nesaugu" — labai vykusi apysaka iš šių dienų, šio krašto lietuviukų gyvenimo. Gerai pažįstama aplinka, jaunimą stipriai veikiančios didmiesčio problemos, įtikinantys vyriausio veikėjo nuotykiai, aukšta veiksmo įtampa. Autorės stilius lengvas, žodynas "įkandamas" ir ne taip sklandžiai lietuviškai skaitančiam. Tvirtai pabrėžtas humaniškumas apysakai teikia auklėjamosios reikšmės.

LB Kultūros Fondo leidinys, 1970 m. Gaunama liet. knygynuose. Iliustracijos Jūratės Ei-dukaitės.

• Nijolės Jankutės "Šamo ežero sekliai" — 10-mečiams - 12-mečiams skaitytojams. "Auorė gyvai varo intrigą, nuotykis vejasi nuotykį... Jos žodis ryškus, lengvas mažesniam ir didesniam skaitytojui... Turime vaikų detektyvų veikalą, būdingą tam žanrui. .." Aug. Raginis, "Draugas", 1973.3.10.

Liet. Knygos Klubo leidinys, 1972 m. Gaunamas “Drauge” ir liet. knygynuose. Iliustruota Nijolės Palubinskienės.

• Nijolės Jankutės "Kelionė į septintą stotį" — fantastinis nuotykis 10-12 metų vaikams. "Tai knyga, kurios herojai... pro televizijos ekraną patenka į tokias šalis ir įsivelia į tokius nuotykius, kad... jų kelionę sekančiam turi pagreitintai plakt širdis". "Draugas", 1973.3.10.

Akademinės Skautijos leidinys, 1973 m. Gaunama “Drauge” ir liet. knygynuose. Iliustruota Nijolės Palubinskienės.

Norisi paminėti dar vieną, jau studentams skaitytiną knygą, būtent:

• A. Nevardausko "Pajūriais, pamariais". Tai nepriklausomos Lietuvos pasienio sargybinio atsiminimai. Knyga ypatinga, nes tokie atsiminimai mūsų literatūroje labai reti, kaip ir veikalai apie Lietuvos pajūrį. Autorius, puikiai pažindamas pamarį nuo Klaipėdos iki Rusnės, nuo Kuršių Neringos iki Švėkšnos, pateikia glėbį įdomiausios informacijos ne tik apie turtingą tų vietovių fauną ir florą, bet ir apie vietos žvejų, ūkininkų gyvenimą, įtemptą sargybinių, muitininkų, žvalgų darbą, bei vietinės inteligentijos pastangas, atlietuvinant ir kultūrinant vokiečių valdžioje ilgai buvusį kraštą. Nuotykiai begaudant kontrabandininkus, gintaro žvejyba, žvėrelių, paukščių globa žiemą, žvejų Joninės, susirėmimai su naciais, retų žuvų žvejyba — malonumas skaityti. Autoriaus stilius lengvas, nepretenzingas. Knygos išvaizda — liuksusinė. Ją puošia įdomios, meniškos nuotraukos. Tokią knygą perskaityti mūsų studentams — būtinybė.

Išleista autoriaus lėšomis, 1963 m. Meninis knygos išplanavimas Zinos Morkūnienės. Gaunama liet. knygynuose.