A. Š.

     Praeitų metų pabaigoj Studentų Ateitininkų Sąjunga išleido Vincento Liulevičiaus redaguotą knygą "Jurgis Krasnickas, 50 metų mirties sukakčiai atminti". Leidinys puošnus, su sukaktuvininko portretu ir parašo faksimile, gausiai, vietom net retom nuotraukom, iliustruotas. Pridėtas ir knygoj minimų vietovių žemėlapis.

     Jurgis Krasnickas, Miunsterio universiteto studentas, ėjo vos 21-sius metus, kai žuvo nuo klastingos kėslininko rankos dar ir lig šiol negalutinai išaiškintom aplinkybėm. Be abejo, rastum ne vieną panašaus amžiaus ir gal net išsilavinimo jaunuolį, netekusį gyvybės, bet apie juos knygos vargiai rašomos. Jurgis Krasnickas buvo neeilinių gabumų, nepaprasto darbštumo ir didelio veiklumo jaunuolis, jau savo metu pasireiškęs stebėtinu brandumu ir galėjęs iškilti į aukštų asmenybių viršūnes. Jam kelias buvo atviras arba į akademinės, arba į politiškai visuomeninės veiklos sritis. Dėl šios potencialinės galimybės ir tragiško jos nukirtimo Jurgis Krasnickas taip labai minimas ir vertinamas. Šiaip jo moksliniai, literatūriniai bei visuomeniniai darbai tebėra pradinio vystymosi stadijoje. Bet jau ir iš to, kas liko, galima nemaža ką spręsti. Sakysim, kad ir jo recenzijos (p. 88, ar 95), kuriose jau pasirodo rimtas, moksliškai brandus protavimas. Iš kitų jo straipsnių stiliaus matyti būdo savybės — jau iš jų galima šiek tiek suprasti, koks gyvas turėjo būti J. Krasnickas kalbėtojas.

     Šios knygos turinį sudaro paties redaktoriaus įvadas (Trumpo gyvenimo apžvalga), Tuometiniai mirties atgarsiai, Jurgio paliktosios mintys. Po 50 metų (pluoštas įvairių asmenų atsiminimų). Ta knyga yra daugiau jau spausdintos arba užsakytos medžiagos rinkinys. Redaktorius jautęs ir ištisinės monografijos rašymo reikalą, nes daug esą pasikartojimų (prie jų dar prisideda ištraukos įvade). Svarbiausi nuo monografijos atsisakymo motyvai — memuarinės medžiagos išsaugojimas ir sukaktuvininko kūrybos paskelbimas. Be abejo, memuarinės medžiagos, jos pasikartojimus gerai persijojus, liktų žymiai mažiau. Atrodo, kad ir sukaktuvininko kūrybos indėlis nėra toks gausus, kad galėtų tilpti ištisinės monografijos rėmuose. Gal būt, kad čia dar ne viskas surinkta apie Jurgį Krasnicką, kad gal kai kas bus likę ir Lietuvoj ir gal net vargiai beprieinama. Pvz. daugiau pasigestum jo poetinės kūrybos (čia duoti tik du eilėraščiai, imti iš K. Pažėraitės atsiminimų, iš jos romano "Anapilio papėdėje").

     Iš atsiminimų svarbesniais eina vyriausios Jurgio sesers Monikos (redaktoriaus žmonos), jo brolio Antano, to meto Rygiškių Jono gimnazijos Marijampolėje, bendraklasių. Kai kas imta ir iš knygų (pvz. iš P. Orin-taitės "Taip laumės lėmė"). Vieno kito atsiminimai tėra blankesni, kartais ne visai sutinka su jau žinomom datom, ką jau ir pats redaktorius buvo pramatęs. Kiek skirtingesnių pažiūrų žmonės duoda ir skirtingesnį aprašą (pvz. p. 144 ir 154).

     Kadangi knygą skaitys ir jaunimas, būtų buvę ne pro šalį ir perspausdintų straipsnių rašybą, gal kai kur ir kalbą, kiek palyginti. Vietom tebūtų užtekę gal tik raidę kitą pakeisti (pvz. pėksčias—pėsčias, berybė—beribė, idealas—idealas ir kt.), kitur gal ir visą žodį (pvz. apleido—paliko, liuos-laikis—laisvalaikis, įdomavosi—domėjosi ir kt.). Naujai parašytų straipsnių kalba, atrodo, pakankamai gerai išlyginta.

     Knyga liks ne tik vertingas Jurgio Krasnicko pagerbimas, bet bus ir geras paskatinimas mūsų jaunimui turėti prieš akis ryžtingą idealistą, ypač mūsų laikais, kai materializmas kėsinasi išblėsinti aukštesniųjų idealų siekimą.

Jurgis Krasnickas,50 metų mirties sukakčiai atminti. Redagavo Vincas Liulevičius. Išleido Studentų Ateitininkų Sąjunga. 192 pusi. Tiražas 500 egz. Kaina $4.00. Spaudė M. Morkūno spaustuvė Čikagoj, 1972 m.