Spausdinti

Skyrių tvarko DANUTĖ BINDOKIENĖ

ŠIS TAS IŠ LIETUVOS KINEMATOGRAFININKŲ VEIKLOS

     Šį pavasarį Vilniuje vyko IV-sis Lietuvos Kinematografininkų sąjungos suvažiavimas, kuriame buvo aptarti praėjusiojo penkmečio darbai ir išklausyta papeikimų, "kad kūryba vis dar neatitinka visų partijos reikalavimų".

     Per prabėgusį penkmetį Lietuvos kino studijoje sukurta 16 meninių, 2 televizijos, 63 dokumentiniai, 55 mokslo populiarinimo ir užsakytinės juostos, 9 reklaminiai filmai ir 234 kino žurnalai.

     Meninius filmus Lietuvos kino studija pradėjo gaminti prieš 15 metų. Paskutiniojo penkmečio yra 16 meninių filmų juostų. Šešios jų — praeities temomis (tolimosios ir artimesnės istorijos įvykiai): "Tas prakeiktas nuolankumas", "Akmuo ant akmens", "Herkus Mantas", "Vyrų vasara", "Žaizdos žemės mūsų", "Jausmai". Iš likusiųjų 10 juostų, dvi yra skiriamos vaikams — "Gražuolė" ir "Naktibalda", dvi jaunimui — "Kai aš mažas buvau" ir "Maža išpažintis", kitos nagrinėja suaugusiųjų problemas.

     Apie dokumentinius filmus, jų režisierius, dailininkus ir operatorius jau esame ne kartą rašę "L. Lietuviams". Paminėtina, kad š.m. pradžioje debiutavo naujas lietuviškas dokumentinis filmas "Maratonas balne" (autoriai — V. Starošas ir R. Šilinis). Filmas pasakoja apie praėjusių metų dviračių lenktynes Praha - Varšuva - Berlynas; yra trijų dalių ir spalvotas.

(Lit. ir Menas", Nr. 10 ir "Gimtasis kraštas". Nr. 6, 1974)

NUOTRUPOS

*    Šiaulių dramos teatre įvyko ketvirtoji šio sezono premjera — V. Mykolaičio-Putino dviejų dalių drama "Valdovas". Režisavo vilnietė A. Ragauskaitė, pagrindinius vaidmenis atliko P. Piaulokas, Ė. Jasnauskaitė, N. Mirončikaitė ir kt.

*    Vilniuje atidarytas visuomeniiiės, politinės, socialinės, ekonominės literatūros knygynas "Mintis", kuriame bus platinama trylikos mokslo sričių literatūra. Tai jau 27 knygynas Lietuvos sostinėje (visoje Lietuvoje veikia 180 knygynų).

*    Akademinio dramos teatro vyriausiajam režisieriui H. Vancevičiui Kultūros ministerija paskyrė premiją už bendradarbiavimą su poetu J. Marcinkevičium, statant jo dramas "Mindaugą" ir "Katedrą".

*    Geologai nustatė, kad Kauno marių dugne yra stori smėlio klodai. Šis gamtos turtas bus panaudotas dujų silikato plokštėms ir silikatinėms plytoms gaminti. Vien tik "Bituko" silikatinių dirbinių gamykla 1975 m. kasdien sunaudos apie 600-700 kubinių metrų iš marių dugno iškelto smėlio.