Spausdinti


1975 / RUGSĖJIS - SEPTEMBER / VOLUME XXVI, NO. 9

M. K. ČIURLIONIS    255    Saulė Jautokaitė

GĖRIO SKLEIDIMO BŪDAI IR PRIEMONĖS    259    Alfonsas Grauslys

GELBĖKIME TIKĖJIMĄ LIETUVOJE    263    K. R.

TŪKSTANTĮ MYLIŲ DVIRAČIU    264    Anicetas Tamošaitis, S.J.

KELIAI Į ŠEIMOS ĮPRASMINIMĄ    268    J. Miškinis

DĖL KO MERGAITĖ LIKO VIENA?    272    E. V-nė

MEILĖS MATAS    273    A. Augustinavičiūtė

NUGAIRINTOS ŠIRDYS ...    275    Nijolė Jankutė

TRUMPAI IŠ VISUR    277    J. Prunskis

KALBA    279    J. Vaišnys, S.J.

TĖVYNĖJE    281    D. ir G. Vakariai

FILMAI    283  J. Prunskis

ATGARSIAI    285

Šis “L.L.” numeris iliustruotas fotografijomis iš dr. R. Sidrio spalvotų skaidriu ciklo “Kelionė aplink pasasulį”. 254 psl. nuotrauka iš Glacier National Park, Montana, 1968 m. Viršelio nuotrauka -— “Pumpurai”.

LAIŠKAI LIETUVIAMS (Letters to Lithuanians). Published monthly except July and August, when bi-monthly, by the Jesuit Fathers of Della Strada, Inc., 2345 West 56th Street, Chicago, Illinois 60636. Yearly subscription $6.00, single copy 60 cents. Second class postage paid at Chicago, Illinois, and additional mailing office.

     Rugsėjo mėnesį atsidaro mokyklų durys, ir koridoriai prisipildo jaunatviško klegesio. Bet ne tam klegesiui, o rimtam darbui ir pasiruošimui gyvenimui jie čia susirinko. Čia jie ir mokysis, ir žais, ir sportuos. Neretai iškyla problema, kaip suderinti mokslą su sportu, kad juodu vienas kitą remtų ir padėtų visapusiškam jaunuolio išsiauklėjimui bei subrendimui. Sportas jaunuoliui būtinas, bet jis nėra tikslas, o tik priemonė. Gražiai apie tai yra pasakęs vienas žymiausių šio šimtmečio atletų Jesse Owens: "Sportas nėra viskas. Tai tik dalis pilnutinio žmogaus. Norint būti tikrai išauklėtu, reikia visko gauti. Jeigu išbrauksime iš žmogaus gyvenimo nors vieną kurią sritį, jį nuskriausime. Mano supratimu, sportas jaunimui būtinas, bet ne viskas. Todėl jaunimas turi įsisąmoninti, kad sportas yra tik dalis pilnutinio žmogaus auklėjimo. Sporto aikštę ir žaidimą, koks jis bebūtų, laikau etikos mokykla. Jeigu kiekvienas supras ir persiims tuo, ką sporto aikštė duoda, jis bus laimingas. Trofėjai ir medaliai apsitraukia dulkėmis, bet jei suprasime sporto auklėjamąją reikšmę ir visa širdimi pasisavinsime etikos taisykles, tai sportas bus savo misiją atlikęs, nes širdyje dulkės niekad nenusės".