Spausdinti

•    JAV-se, kaip rodo paskutinieji Gallup tyrimai, jaučiamas didesnis susidomėjimas religija, negu prieš dešimtmetį; pagausėjo įsijungimas į religinius sąjūdžius. Mišių klausymas nemažėja kaip 1975 m., o jaunimo vykimas į bažnyčią yra net kiek padidėjęs.

•    Rašytoja, redaktorė Dorothy Day, iš marksizmo atsivertusi į katalikybę, lapkr. 8 d. atšventė 80 m. amžiaus sukaktį. Ji yra katalikų darbininkų sąjūdžio organizatorė ir laikraščio "Catholic Worker" steigėja. Jos sukakties iškilmingas minėjimas buvo Marguette universitete, Milwaukeje.

•    Pasaulio vyskupų sinodas, užtrukęs arti mėnesio, baigtas bendru pareiškimu 3.000 žodžių ilgumo. Sinode buvo 204 dalyviai. Sinodas priėmė 34 rezoliucijas, kurios perteiktos popiežiui Pauliui VI ir kurias popiežius panaudos, skelbdamas dokumentą apie kateldzavimą. Tikimasi, kad toks dokumentas bus paskelbtas vienerių metų laikotarpy.

•    Rabinas Marc Tannenbaum, Amerikos Žydų komiteto tarpreliginių reikalų direktorius, pagerbtas Švč. Širdies universiteto Bridgeporte, Conn. — jam suteiktas teisių garbės daktaro laipsnis.

•    Kun. Paskalis Slevin, pranciškonų vyresnysis, 43 m., ištremtas iš Rodezijos, nes jis nepranešė apie atėjusius į Wedzos misijų stotį negrų partizanus. Rodezijoje yra laikoma kriminaliniu nusikaltimu, jei kas nepraneša apie buvimą nacionalistų negrų partizanų.

•    Kongresmanas kun. Robertas Drinan, jėzuitas, pagerbtas "Profiles in Courage" žymeniu, kurį jam skyrė John Kennedy B'nai B'rith organizacija už atkreipimą kongreso narių dėmesio į sunkumus žydų, norinčių emigruoti iš Sovietų Sąjungos.

•    Filmų aktorius Bing Crosby, katalikas, testamentu palikęs savo nuosavybę žmonai, vaikams bei bendradarbiams ir draugams, dar po 50.000 dol. skyrė Gonzagos Aukšt. mokyklai ir Gonzagos universitetui Spokane, Wash., o savo vaikų parapijai — 5.000 dol.

•    Mokslo ir kūrybos simpoziumas (jau trečiasis) Čikagoje lapkr. 24-27 d. praėjo labai sėkmingai. Iš visų JAV buvo suvažiavę 115 paskaitininkų: mokslininkų, rašytojų, menininkų. Jų paskaitos buvo gausiai lankomos. Iš viso šį simpoziumą aplankė daugiau kaip 1000 žmonių. Buvo atvykusių net iš Kanados, Europos, Izraelio. Ypatingo susidomėjimo sulaukė literatūros ir muzikos vakaras lapkričio 25 d. Čia buvo atliktas komp. D. Lapinsko muzikinis veikalas, sukurtas pagal K. Bradūno žodžius. Dainavo sol. D. Kučėnienė, vaidino L. Lapinskienė ir J. Balutis. Savo kūrybą skaitė I. Meras, Bern. Brazdžionis, N. Jankutė, E. Juodvalkytė. Buvo įteiktos premijos: Rašytojų draugijos — I. Merui; Lietuvių fondo stipendija — komp. D. Lapinskui; Lituanistikos instituto premija (mecenatas kun. J. Prunskis) — V. Maciūnui. Vakarui vadovavo dr. A. Klimas, o premijų įteikimui — Rašytojų dr-jos pirm. kun. L. Andriekus. Simpoziume buvo šios sekcijos: architektūra ir statyba, filosofija, literatūra, kalbotyra, jūros mokslai ir hidraulika, psichologija, pedagogika, tautotyra, chemija, medžiagų mokslai, energija, teologija, teisė ir socialiniai mokslai, mechanika, fizinis auklėjimas, informacija — kompiuteriai, transportacija, biologija, gamtos mokslai, istorija, fizika, matematika, biochemija, medicina, menotyra.

J.Pr.