•    Katalikų biuras Southwest Asian Resettlement Office ėmėsi JAV-se įkurdinti 3.300 Indokinijos pabėgėlių, kas sudaro 10% iš tų 33.000 pabėgėlių, kuriuos 1979 m. sutinka priimti JAV.

•    Kol vaikas JAV-se pasiekia 18 m. amžiaus, jis mokykloje praleidžia maždaug 11.000 valandų, o televizijos žiūrėdamas praleidžia apie 15.000 valandų ir čia mato apie 18.000 nužudymų.

A. Kezio, S.J., nuotrauka

•    Katalikų Xavier universitetui Cincinnnati mieste US Shoe bendrovė padovanojo 18 akrų plotą, esantį prie universiteto, drauge su pastatais, raštinėmis, sandėliais ir aikšte pastatyti 800 automobilių. Visa ta nuosavybė vertinama 6 mil. dolerių. Toje vietoje buvo centrinė tos bendrovės įstaiga.

•    Popiežius Jonas Paulius II pasiuntė raštą Jungtinių Tautų sekretoriui Kurt Waldheim, keldamas žmogaus teisių reikalą ir pabrėždamas, kad suvaržymai ir priespauda tikintiesiems gyvenimą daro pavojingą. Raštas šešių puslapių ir apima daugelį sričių. Popiežius išvardino kalinių ir politinių disidentų fizines ir psichologines tortūras, pagrobimus, pažeidimą teisės gimti (abortais), nusikaltimus taikai, laisvei, socialiniam teisingumui, ypač pabrėždamas religinės laisvės reikalą. Šiuo klausimu rašoma, kad yra vyriausybių, kurios konstitucijoje pripažįsta religijos laisvę, bet administracija naudoja visas priemones atbaidyti gyventojus nuo religijos išpažinimo ir sudaro pavojus religinėms bendruomenėms. Popiežius klausia: “Dėl ko gi tokia priespauda ir diskriminacija prieš piliečius, kurie turi kentėti įvairiausius sunkumus, net pačią mirtį, kad galėtų išsaugoti savo dvasines vertybes ... Argi jie nėra daugiau verti nusistebėjimo ir pagyrimo, užuot juos laikius įtariamais ir kriminalistais”.

•    Lietuvoje grupė kunigų įsteigė Tikinčiųjų teisėms ginti komitetą. Vienas iš to komiteto steigėjų kun. Alfonsas Svarinskas spaudos konferencijoje Maskvoje užsienio korespondentams pareiškė, kad komiteto tikslas yra kovoti už tikinčiųjų ir netikinčiųjų lygias teises Sovietu Sąjungoje. Kun. Svarinskas toje spaudos konferencijoje taip pat pažymėjo, kad Lietuvos katalikai labai palankiai sutiko popiežiaus Jono Pauliaus II pareiškimą, jog vadinamoji Tylos Bažnyčia Rytų Europoje nebetylės.

•    JAV vyskupai nutarė leisti katalikams sekmadieniais ir šventadieniais priimti šv. Komuniją abiem pavidalais, bet čia galutinis sprendimas pareis nuo atskirų vyskupijų nusistatymo. Kard. Cody pareiškė, kad didelėje Čikagos arkivyskupijoje, kur tiek daug einančių Komunijos, susidarytų daug nepatogumų, duodant Švenčiausiąjį duonos ir vyno pavidalu.

•    Naujojo popiežiaus Jono Pauliaus II pirmieji potvarkiai JAV-se buvo: paskyrimas kun. L. H. Welsh, 43 m., Spokane, Wis., vyskupu ir vysk. padėjėjo P. V. D.udlwy paskyrimas Sioux Falls, S.D., vyskupu.

•    Katalikų šalpos organizacija Caritas nuo kovų nukentėjusiems Libano gyventojams pasiuntė paramos daugiau negu penkis milijonus dolerių, kad pabėgėlių stovyklose esantieji būtų geriau aprūpinami maistu, drabužiais ir medicinos pagalba.

•    Lenkijos komunistai cenzoriai išcenzūravo popiežiaus Jono Pauliaus II kalėdinį raštą, atsiųstą savo buvusiai Krokuvos vyskupijai. Išbraukė vietą, kur popiežius kalba apie šv. Stanislovą, Lenkijos globėją, kuris 1079 m. buvo nužudytas, nes kritikavo karalių. Šioje rašto vietoje yra užuomina apie žmogaus teises. Lenkų katalikų laikraštis, protestuodamas prieš cenzūrą, visai nebespausdino išcenzūruoto rašto.

•    Čilė ir Argentina pakvietė popiežiaus atstovą, kad padėtų išspręsti ilgai užsitęsusį jų pasienio ginčą. Tam buvo pasiųstas kard. Samore, dirbęs nunciatūroj Lietuvoje.

•    Popiežius Jonas Paulius II sausio 27 d. dalyvavo Lotynų Amerikos vyskupų konferencijos atidaryme Meksikoje.

•    Vienas iš pirmaujančių JAV muzikų — pianistas Liberace — labai vertina religiją. Savo namuose Palm Springs, Kalifornijoje, jis turi įsirengęs koplytėlę. Kai Liberace susikviečia svečius Kalėdų proga, nusiveda juos ir į koplytėlę, kur, vadovaujant kunigui, jie gieda kalėdines giesmes. Toje šventovėje jis turi savo globėjo šv. Antano statulą. Į šią savo šventovę jis ateina melstis, medituoti ir dėkoti Dievui už pasisekimą.

•    Australijos senatas atmetė įstatymo projektą, kuriuo buvo numatoma leisti sostinėje Canberoje įsteigti specialias klinikas abortams.

•    Čilėje, Santiago mieste, įvyko tarptautinis simpoziumas žmogaus teisių klausimais. Dalyvavo apie 2000 delegatų iš Čilės ir iš tarptautinių humanitarinių organizacijų. Simpoziume dalyvavęs norvegas mokslininkas Asbjom Eide pareiškė, kad Katalikų Bažnyčia Čilėje sunkiose dabartinėse sąlygose yra tapusi pagrindiniu veiksniu kovoje už žmogaus teises.

•    JAV-se moksleiviai ir studentai 1977 m. buvo užpuolę savo mokytojus 60.900 kartų; kai kurie mokytojai yra tapę invalidais. Nuo 1972 m. nužudymai klasėse padaugėjo 18%, prievartavimai 40% ir užpuolimai 77%.

•    Kalėdinį žodį popiežius Jonas Paulius II pasakė 24-mis kalbomis, prašydamas visus gerbti žmogaus teises ir žmogaus vertę. Nevalia žmogaus naikinti, žeminti, nekęsti. Komunistiniai kraštai, jų tarpe ir Lenkija, popiežiaus kalbos neperdavė.

•    Iš Kambodijos nuo 1975 m., kai ją užvaldė komunistai, pabėgo daugiau kaip 100.000 žmonių, ir jie pasakoja, kaip šimtai tūkstančių kambodiečių buvo komunistų išžudyti.

J. Pr.

“LAIŠKU LIETUVIAMS” DVIDEŠIMTASIS KONKURSAS

jau pasibaigė. Atsiųsta 13 straipsnių, kuriuos jau baigia skaityti vertinimo komisija. Laimėtojams premijos bus įteiktos koncerte-vakarie-nėje š.m. kovo mėn. 10 d. Jaunimo Centre. Koncerto programą atliks balerinos Birutė Barodi-caitė ir Violeta Karosaitė. Kitame numeryje pranešime apie laimėtojus.