DVIDEŠIMT TREČIASIS "LAIŠKŲ LIETUVIAMS” KONKURSAS

     Jau dvidešimt trečią kartą skelbiame straipsnio konkursą. Siūlome dvi temas: i. Kunigo įtaka žmogaus (mano) tikėjimui. 2. Pavyzdžio galia. Šios abi temos yra panašios. Manome, kad jos yra aktualios ir įdomios. Dažnai tenka išgirsti, kad tas ar kitas kunigas savo tinkamu žodžiu, elgesiu ar pavyzdžiu vieną ar kitą patraukė prie uolesnio tikėjimo praktikavimo. Deja, taip pat kai kurie skundžiasi, kad kokio nors kunigo netaktiškas elgesys jį atstūmė nuo tikėjimo. Rašant šia tema, galima panagrinėti, kokią įtaką kunigas savo elgesiu daro aplamai žmogaus tikėjimui, bet į skliaustelius įdėjome žodį "mano”, tad galima rašyti apie savo asmeniškus pergyvenimus ar asmenišką patirtį. Antroji tema yra bendresnio pobūdžio, čia galima kalbėti ne tik apie kunigo, bet apie kiekvieno žmogaus pavyzdį. Pavyzdžio galia tikrai yra didelė. Lotyniškas posakis teigia: "Verba movent, exempla trahunt” (Žodžiai sujudina, o pavyzdžiai patraukia).

     Šias temas būtų galima rašyti ir beletristine forma — parašyti kokį nors apsakymėlį, išryškinant vienos ar kitos temos mintį.

     Straipsnis turi būti ne ilgesnis kaip 3000 žodžių, pasirašytas slapyvardžiu ir, įdėjus į atskirą vokelį savo tikrąją pavardę, adresą bei telefoną, atsiųstas redakcijai iki 1982 metų kovo mėn. 1 dienos.

     Už geriausius rašinius skiriamos keturios premijos: I — 150 dol. (mecenatai Sofija ir Gediminas Mickevičiai), ĮI—100 dol. (mecenatas Juozas Vembrė), Iii — 75 dol. (mecenatas Vytautas Vizgirda), IV — 50 dol. (mecenatė Stefanija Rudokienė).

     Laimėtojams premijos bus įteiktos "Laiškų lietuviams” metinėje šventėje balandžio mėn. 18 d., Atvelykio sekmadienį, 4 val. po pietų Jaunimo Centro didžiojoje salėje, kur bus iškilminga vakarienė ir įdomi meninė programa, kurią atliks solistė Anita Pakalniškytė ir Manigirdas Motekaitis.

TREČIOJI “LAIŠKŲ LIETUVIAMS” EKSKURSIJA

     Kaip jau praėjusiame numeryje buvome paskelbę, ateinančiais metais organizuojame kelionę j Portugaliją, Ispaniją, Prancūziją ir Maroko. Rašėme, kad ekskursija prasidės apie birželio 20 d. ir tęsis tris savaites maždaug iki liepos 11 dienos. Šiai numatytai datai atsirado didelė kliūtis — nuo birželio 12 iki liepos 12 dienos Ispanijoje vyks pasaulinės futbolo rungtynės, tad tuo metu Madride visi viešbučiai užimti. Ką daryti? Nutarėme keliauti vėliau; pradėtume kelionę pradžioje liepos. Dabar vedame derybas su oro linijomis. Kai tik sužinosime datą, tuoj pranešime spaudoje. Kelionė su visomis išlaidomis, kaip jau rašėme, kainuos apie 2300 dol. Norintieji keliauti praneškite “Laiškų lietuviams” redakcijai.

ATSIŲSTA PAMINĖTI

Jonas Vizbaras-Sūduvas. ALŠĖNŲ KUNIGAIKŠTYTĖ. “Draugo” premijuotas romanas. Aplankas dail. Dainos Žemliauskaitės. Išleido Lietuviškos knygos klubas 1981 m. 288 psl., kaina 8 dol.

Adolfas Markelis. NEBAIGTOJI SIMFONIJA. Novelių rinkinys. Aplankas ir viršelis dail. Zitos Sodeikienės. Išleido Lietuviškos knygos klubas 1981 m. 125 psl., kaina 6 dol.

Lietuviškas, Vatikane atliktas popiežiaus Jono Pauliaus II enciklikos “Re-demptor Hominis” vertimas. Išleido Amerikos Kunigų Vienybė. 94 psl., kaina 3 dol. Galima užsisakyti šiuo adresu: 351 Highland Blvd., Brooklyn, NY 11207.

S.A. Foglein. THE AGE OF “ONE FOLD AND ONE SHEPHERD” IS COMING. Vengrų emigranto parašyta knyga apie įvairias pranašystes. Kas domisi pranašystėmis, čia jų ras apsčiai: Mikaldos, Fatimos, įvairių šventųjų ir t.t. Knygą (190 psl.) galima užsisakyti pas autorių (kaina 4.95 dol.) šiuo adresu: P.O. Box 844, Mountain View, CA 94042.

Jauno moderniosios muzikos kompozitoriaus Aleksandro Stanke-Stankevičiaus kūrinių plokštelė. Vienoje plokštelės pusėje yra “Cest bon” — dainuoja pats kompozitorius, o antroje — “Love L.A.”, instrumentalinis džiazo kūrinys. Plokštelės kaina su persiuntimu — du amerikietiški doleriai. Galima užsisakyti šiuo adresu: Aleksandras Stankevičius, 672 Victoria Ave., Westmont, Que., Canada H3Y 2R9.

LAIŠKAI LIETUVIAMS — Tėvų Jėzuitų leidžiamas religinės ir tautinės kultūros mėnesinis žurnalas. Redaktorius — Juozas Vaišnys, S.J. Redaktoriaus pavaduotojas — Antanas Saulaitis, S.J. Redakcijos nariai: Danutė Bindokienė, Algirdas Grigaitis, Vytautas Kasniūnas, Nijolė Užubalienė, Gediminas Vakaris. Administratorė — Aleksandra Likanderienė. Adresas: 2345 W. 56th Street, Chicago, Illinois 60636. Telef. 737-8400. Nekalto Prasidėjimo Šv. Marijos Seserų spaustuvė, Putnam, CT 06260. Metinė prenumerata — 8 dol., atskiras numeris —80 centų.