•    Su Dominikos valstybe Vatikanas užmezgė diplomatinius santykius. Vatikane bus tos valstybės ambasada.

•    Vietname dar tebegyvena ir darbuojasi 96 kunigai saleziečiai.

•    Azijoje išeina daugiau kaip 600 katalikų periodinių leidinių. Daugiausia jų leidžiama Indijoje — 265, Filipinuose — 148, Japonijoje — 27.

•    Kenijoje įsteigta tautinė katalikų jaunimo taryba, kuri derins katalikų jaunimo veiklą visame krašte.

•    Vysk. Paulius Marcinkus pakeltas į arkivyskupus ir jam suteiktas paaukštinimas Vatikano tarnyboje: jis paskirtas viceprezidentu popiežiškos komisijos Vatikano reikalams, bus Vatikano valstybės administratorius. Tos komisijos prezidentas Sergio Guerri serga ir iš prezidento pareigų pasiryžo pasitraukti. Dabar susidarė didelė galimybė, kad arkiv. Marcinkus gali būti paaukštintas į kardinolus. Arkiv. Marcinkus yra gimęs 1922 m. sausio 15 d. Ciceroje. Mokslus ėjo Amerikoje ir Romoje. Dabar jo žinioje Vatikano paštas, rūmų priežiūra, policija, sveikatingumo tarnyba, telefonas, geležinkelis, tarnautojų administravimas, lankytojų reikalai. Jo vadovaujama komisija taip pat prižiūri Vatikano radiją, astronomijos observatoriją ir Castelgandolfo popiežiaus vasarvietę. Iki šiol arkiv. Marcinkus buvo Vatikano banko valdytojas.

•    Naujoji popiežiaus Jono Pauliaus II enciklika “Laborem exercens” buvo paskelbta rugsėjo 14 d., Šv. Kryžiaus išaukštinimo dieną. Ji išleista, minint kitą socialinę Leono XIII encikliką “Rerum Nova-rum”, nuo kurios pasirodymo sukanka 90 metų. Naujoje enciklikoje išaukštinama darbininkija, pabrėžiant, kad darbininkas nėra tik darbo įrankis, kad darbininkas turi pirmenybę prieš kapitalą. Pasisakoma už unijų teisę ginti darbininkijos reikalus. Pasmerkiamas komunistinis kolektyvizmas, reikalaujama visuotinio aprūpinimo darbu, aprūpinimo senatvėje, ligoje, darbininkų dalyvavimo įmonės valdyme, šeimos pragyvenimui reikalingo atlyginimo, kad motinos galėtų pasišvęsti vaikų auginimui ir nereikėtų joms uždarbiauti už šeimos ribų.

•    Penki nauji palaimintieji paskelbti Vatikane spalio 4 d.: trys italai — vienuolis Riccardo Pampuri, seselė vienuolė Maria Reppeto ir kun. Luigi Scrosoppi; du prancūzai — vyskupas Solminihac ir sesuo vienuolė Claudine Thevenet.

•    Belize, buvusi britų kolonija, nuo rugsėjo 21 d. tapo nepriklausoma. Joje yra 152.000 gyventojų, iš jų 90.000 katalikų. Arkivyskupijai vadovauja amerikietis jėzuitas. Arkivyskupiją aptarnauja 9 kunigai ir apie 60 amerikiečių misininkų.

•    Vokietijoje gana plačiai minima 750 m. sukaktis nuo šv. Elzbietos Tiuringietės mirties. Ji buvo Vengrijos karaliaus duktė, ištekėjusi už Tiuringijos valdovo. Parodė daug artimo meilės, ypač varguomenei.

•    Enciklika “Laborem exercens” susilaukė didelio įvertinimo iš Tarptautinės darbo organizacijos Ženevoje, kaip tai yra pareiškęs jos generalinis sekretorius Blanchard. Taip pat Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija FAO palankiai atsiliepė apie šią encikliką. Organizacijos gen. direktorius Saouma ypač encikliką vertina už iškėlimą žemės ūkio darbininkų reikalų ir teisių.

•    Pasaulio vyskupų sinodas bus šaukiamas 1983 metais. Jo tema: “Susitaikymas ir atgaila Bažnyčios misijoje”.

•    Istorikas J. Derek savo knygoje “Papacy and the Modern World” iškelia popiežiaus Pijaus XII pastangas gelbėti žydus. Italijoje buvo išgelbėta nuo nacių apie 30.000 žydų ir daugiau negu pusė jų buvo paslėpti bažnytiniuose pastatuose. Popiežius Pijus XII buvo atsargus su viešu nacių smerkimu, baimindamasis, kad tai galėtų sukliudyti katalikų pastangas gelbėti žydus.

•    JAV-se Kalėdų proga išleidžiamas pašto ženklas su Botticelli paveikslu Madona ir Kūdikėlis.

•    Čikagos arkivyskupijos katalikų mokyklose auklėtinių skaičius šiais mokslo metais kiek padidėjo ir dabar siekia 189.787.

•    Airijoje IRA (slaptos airių kovotojų sąjungos) vienas vadovų pareiškė, kad jų kalinių bado streikas iki mirties (mirė 10 kalinamųjų) buvo nutrauktas katalikų Bažnyčios pastangomis: katalikų spaudos ir dvasiškių paveikti giminės nusprendė nebeleisti kalinamiesiems mirti, o jei bandys taip badauti, juos maitinti priverstinai.

•    Valdas Adamkus prezidento Reagano vyriausybės paskirtas JAV Vidurio Vakarų regiono gamtos apsaugos — Environmental Protection Agency — administratoriumi.

•    Italijos mokslininkas prof. Antoninas Zichichi spaudoje pareiškė: “Mokslas ir religija yra dvi atskiros sritys, kurias šiuolaikinis žmogus turi išmokti suderinti. Mokslas gamtinėje srityje ir religija antgamtinėje srityje yra dvi aukščiausios žmogaus gyvenimo plotmės, kurios išgelbės pasaulį nuo katastrofos. . . Europa ir pasaulis galės išsigelbėti tik tada, kai seks meilės ir laisvės vėliava, kurią yra iškėlusi katalikų Bažnyčia. Šiam įsitikinimui mokslininkų tarpe radau visuotinį pritarimą. Šiandien mokslo pasaulis pripažįsta, kad popiežius Jonas Paulius II yra aukščiausias žmonijos moralinis autoritetas”.

•    Ispanijos Švietimo ministerija paskelbė valstybinį konkursą parašyti geriausią veikalą apie šv. Teresę iš Avilos ir jos laikotarpį. Konkursas skelbiamas, minint 400 metų sukaktį nuo šv. Teresės mirties. Ispanijoje ši sukaktis pradėta minėti spalio 15 d.

•    Lenkijos teisingumo ministras pasirašė dekretą, kuriuo kalėjimuose ir pataisos namuose leidžiama aukoti šv. Mišios kiekvieną sekmadienį ir svarbiosiose šventėse, leidžiama atlikinėti išpažintį ir priimti šv. Komuniją bei turėti įvairius šventus dalykus.

•    Tirdami Torino drobulę, į kurią pagal tradiciją buvo po mirties suvyniotas Kristaus kūnas, 52 pasaulio mokslininkai dar 1978 m. prie jos praleido penkias dienas, darydami įvairius tyrimus. Surinktus duomenis studijavo trejus metus ir spalio pradžioje paskelbė tyrimų rezultatus: “Priėjome išvados, kad drobulės paveikslas yra tikrai žmogaus, kuris buvo plaktas ir nukryžiuotas. Tai nėra dailininko kūrinys. Kraujo dėmės yra tikrai sudarytos hemoglobino, ir tyrimai rodo albumino serumą”. Tačiau mokslininkams dar pasilieka aiškintinu dalyku, kieno tas paveikslas. Tradicija sako, kad Kristaus.

•    Vatikane, Šv. Petro bazilikoje, nakčia iš spalio 2 į 3 d. buvo pradėtas šv. Pranciškaus Asyžiečio gimimo 800 m. sukakties minėjimas. Minėjimai vyks Romoje, Asyžiuje ir daugely kitų miestų.

•    Kanadoje parlamento narys, buvęs ministerio pirm. J. Diefenbakerio egzekutyvinis asistentas P. O’Sullivan įšventintas kunigu. Ruošėsi kunigystei nuo 1977 m., pasitraukęs iš parlamento nario pareigų. Jį įšventino kard. G.E. Carter. Šventinimo pamaldose dalyvavo daug aukštų Kanados valstybininkų.

   J. Pr.