■    Motina Teresė daro pastangų gauti leidimą atidaryti varguomenės globos namus Kinijoje, įsteigiant ten savo vienuolijos padalinį. Tuo reikalu ji veda pasitarimus su Kinijos ambasada New Delhi mieste, Indijoje.

■    Lenkijoje išleistos dvi knygos apie naują šventąjį — kun. Maksimilijoną Kolbę, kuris mirė nacių koncentracijos stovykloje, pasiaukodamas už kitą kalinį. Viena knyga Liublino univ. docento L. Duszewskio, išleista 25.000 tiražu, antroje knygoje R. Parol surinkęs Maksimilijono Kolbės garbei sukurtas giesmes ir eilėraščius.

■ Vengrijoje, Budapešte, įkurti rekolekcijų namai, vadovaujami dviejų jėzuitų. Penkių dvasinio susikaupimo dienų kursus lankė 1200 suaugusių ir jaunimo.

■    Vatikano nuncijus nepaprastiems reikalams arkiv. Poggi lankėsi Vengrijoje ir tenai tarėsi su vyriausybės nariais ir su vyskupais.

■ Pekine per Velykas veikė dvi atidarytos bažnyčios, kuriose pamaldose dalyvavo daugiau negu 10.000 žmonių.

■    Iš Aliaskos į Korėją popiežius Jonas Paulius II skrido tuo pačiu ruožu, kaip ir Korėjos lėktuvas, kurį numušė Sovietų Sąjunga. Pakeliui popiežius meldėsi už tuos Maskvos nužudytuosius žmones. Korėjoje popiežius kanonizavo 103 kankinius, kurie buvo nužudyti vidury devynioliktojo šimtmečio. Popiežiaus kelionė į Azijos kraštus tęsėsi 11 dienų. Grįžo į Romą gegužės 12 d.

■ Solomon salyno Guadalcanalo saloje popiežius Jonas Paulius II lankėsi gegužės 9 d. Savo pamoksle prisiminė II pasaulinio karo metu ten žuvusius karius. Ten krito 28.000 japonų ir apie 2.000 amerikiečių. Solomon salynas tapo nepriklausomu 1878 m. Čia yra apie 240.000 gyventojų. Katalikų — 19%.

■    Šv. Kryžiaus ligoninėje, Čikagoje, įvestas naujas inkstų akmenų operavimo būdas: per labai mažą įpjovimą tam tikrų bangų pagalba suskaldomas inkstuose akmuo ir pro tą mažytį įpjovimą ištraukiami jo gabalėliai. Po tokios operacijos tik keturias dienas išbuvęs ligoninėje, pacientas jau gali grįžti namo. Senuoju būdu operuojant, tekdavo ligoninėje išgulėti 10 dienų.

■ Italijoje žemės drebėjimas palietė Asyžių ir kiek sužalojo Švč. Marijos Angelų Karalienės baziliką, kurioje yra maža Porciunkulos koplyčia, vadinama pranciškonų vienuolijos lopšiu.

■    Popiežius Jonas Paulius II padovanojo kulką, kuria buvo peršautas, Fatimos katalikų muziejui, kur ji bus išstatyta su kitomis relikvijomis. Tą dovaną popiežius įteikė, jausdamas dėkingumą Marijai, kad išliko gyvas.

■    Kanados vyskupų konferencijos pirmininkas vysk. Sherlock išsiuntinėjo visoms parapijoms laišką, kviesdamas įsijungti į maldos dieną už Lietuvą ir painformuodamas apie dabartinę Bažnyčios padėtį Lietuvoje. Ir daugelis kitų Kanados vyskupų kreipėsi į parapijas, ragindami visus tikinčiuosius melstis už Lietuvą, dvasios vienybėje jungtis su lietuvių tauta, reikšti solidarumą už savo teises kovojantiems Lietuvos tikintiesiems.

■    Naujoje Gvinėjoje popiežius gegužės 8 d. aukojo šv. Mišias dar akmens amžiaus to krašto žmonėms ir pamoksle ragino mesti pagoniškus papročius, kaip daugpatystę; ten už septynias kiaules galima pirkti naują žmoną. Kai kurie to krašto gyventojai keliavo kelias dienas ar net kelias savaites, kad galėtų pamatyti popiežių. Susirinko 180.000, kai kurie pasipuošę plunksnomis ir dėvėdami žolių sijonus. Popiežius skatino vyskupus kovoti su alkoholizmu ir su valdininkų korupcija.

■ Tailande gegužės 11 d., paskutinę savo kelionės dieną į Aziją, popiežius Jonas Paulius II aplankė pabėgėlių nuo Kambodijos ir Vietnamo komunistų stovyklą. Perdavė katalikų auką 50.000 dol. naujai ligoninei pabėgėliams. Pasikalbėjimuose su Tailando vyriausybės nariais ir diplomatiniais atstovais popiežius pabrėžė, kad reikia pašalinti priežastis, dėl kurių žmonės turi iš savo namų bėgti. Pabėgėliams popiežius tarė: “Jūs esate mano broliai”. Popiežiaus klausėsi apie 3000 pabėgėlių, laukiančių galimybės įsikurti kur nors laisvame krašte. Ta pabėgėlių stovykla yra apie 50 mylių nuo Bangkoko. Grįžęs į Tailando sostinę, popiežius lankė katalikų įstaigas ir kunigų seminarijoje koncelebravo šv. Mišias su 23 naujai įšventintais kunigais. Popiežius taipgi turėjo pasikalbėjimą su vietos pasauliečiais vadais ir aplankė Tailando budistų vadą Vasaną Terą, 87 m. Įeidamas į budistų šventovę, kaip reikalauja jų papročiai, nusiavė batus. Tailande yra 48 mil. gyventojų, o katalikų tik 200.000.

■    Lenkijos primas kard. Glemp, Krokuvoje kalbėdamas į susirinkusius Mišioms — apie 30.000 minią — gegužės 13 d., perspėjo Lenkijos vyriausybę, kad jos siekimas religiją padaryti tik muziejiniu dalyku nepasiseks. Perspėjo vyriausybę nesiimti priespaudos. Kardinolas buvo atvykęs į Krokuvą, kur karaliaus Boleslovo buvo nužudytas šv. Stanislovas. Pamoksle pabrėžė, kad ir marksistinė vyriausybė gali pripažinti Bažnyčiai autonomiją.

■ Fordhamo jėzuitų universiteto Niujorke naujuoju rektoriumi paskirtas jėzuitas kun. Joseph O’-Hare, buvęs jėzuitų žurnalo “America” redaktorius.

■    Europoje gausėja pasauliečių katalikų skaičius, kurie pasišvenčia sielovados darbams.

■ Airijos katalikai ir protestantai bendromis jėgomis nusprendė pradėti taikos ir sugyvenimo ugdymo programą kovų išvargintame Belfaste, kur atidaromas to sąjūdžio centras, remiamas Airijos Bažnyčių tarybos ir Katalikų takos ir teisingumo komisijos. Taikos ir sugyvenimo idėjos bus skleidžiamos knygų leidiniais, organizuojami seminarai, platinami atsišaukimai mokyklose. Tas ugdymas jau ypač vykdomas Airijoje ir Šiaurės Airijoje, daugiau veikiant tarp 8-12 m. amžiaus vaikų.

■    JAV-se katalikų skaičius 1983 m. paaugo 304.190 ir pasiekė 52,4 milijono. Didžiausia arkivyskupija — Los Angeles, turinti 2.373.021 kataliką. Čikaga antroje vietoje su 2.368.316 katalikų.

■    Nikaragvos vyskupų konferencijos prezidentas vysk. Pablo Antonio Vega savo duotame pasikalbėjime italų laikraščiui “Avvenire” pareiškė, kad Nikaragvos sandanistų vyriausybė yra marksistinė-leninistinė, tad ji nesudarys tinkamos atmosferos laisviems rinkimams.

■    Japonijos meno akademija, įtakingiausia jų menininkų organizacija, priėmė 13 naujų narių, jų tarpe du katalikus. Vienas jų — Endo Shusaku, 58 m., laimėjęs kelias literatūros premijas. Jo knyga “Kristaus gyvenimas” buvo tapusi labiausiai perkama knyga.

■    Tucson, Ariz., miesto globoje yra sodas, pilnas religinių statulų. Jas sukūrė Felix Lucero, kuris Pirmojo pasaulinio karo metu padarė įžadą, kad, jeigu liks gyvas, tai pašvęs 20 metų kūrimui religinių statulų. Išlikęs gyvas, savo įžadą išpildė. Nelaimei, potvynis jo svarbiuosius kūrinius sunaikino. Tada jis vėl ištisus 16 metų kūrė naujas religines figūras aukštesnėje vietoje, kur potvynis nebepasiektų. Dirbo iki savo mirties 1951 m.

■    Lietuvos vyskupai pasiuntė telegramą popiežiui, dėkodami už Lietuvos patrono šv. Kazimiero 500 m. mirties sukakties iškilmingą paminėjimą ir Šv. Tėvo išreikštą solidarumą Lietuvos Bažnyčiai ir visai lietuvių tautai. Telegramos ištraukas paskelbė didžioji vakarų spauda.

■    Popiežius Jonas Paulius II pronuncijum JAV-bėms paskyrė ligšiolinį apaštališkąjį delegatą arkivyskupą Pio Laghi. Savo titulu jis prilygsta ambasadoriams JAV. Senatas yra patvirtinęs prez. Reagano paskirtą William A. Wilson ambasadoriumi prie Vatikano.

■ Nauju Vokietijos prezidentu išrinktas Richard von Weusaekeris, krikščionis demokratas.

■    Popiežių Joną Paulių II privačioj audiencijoj aplankė Nobelio laureato Andriejaus Sacharovo podukra Tatjana Bonner Jankelevich. Popiežius pareiškė užuojautą dėl Sacharovo šeimos persekiojimų.

■ Salvadore teismas rado kaltais penkis kareivius, kurie nužudė tris vienuoles ir vieną pasaulietę misionierę. Tarp nužudytojų buvo ir viena lietuvių kilmės vienuolė.

■ JAV-se buvęs Floridos milijonierius Charles Osburn tiek pasižymėjęs visuomenėje, kad buvo išrinktas Warringtono, Fla., meru, priklausė Šv. Vardo draugijai, kasdien dalyvaudavo Mišiose ir taip pamilo krikščionybę, kad, pardavęs savo milijoninę nuosavybę, atidavė viską labdarai, o pats dabar važinėja po JAV, skaitydamas paskaitas religinėmis temomis. Jau yra kalbėjęs daugiau kaip 800 bažnyčių ir kitų vietų.

■    Buvęs Vietnamo veteranas, vėliau — policijos tarnautojas Ted Oswald, sulaukęs 32 m. amžiaus, įstojo į broliukų vienuolyną, tačiau po keleto metų įsitikino, kad jam reikia būti kunigu. Išėjus reikiamą mokslą — jo šventimai buvo birželio 6 d. Šv. Kozmo ir šv. Damijono bazilikoje, Romoje, jau jam sulaukus 39 m. amžiaus.

J. Pr.