■    Motinai Teresei, iš Kalkutos, paskirta amerikiečių Damien Dutton premija už raupsuotųjų globą. Motinos Teresės vadovaujama vienuolių misininkių kongregacija įkūrė pirmuosius savo namus Kanadoje, Winnipego mieste. Jos čia globos senelius.

■    Popiežius Jonas Paulius II, užbaigiant šv. Kazimiero 500 m. mirties sukakties minėjimą, rugpjūčio 25 d. aukojo šv. Mišias lietuviškai. Jos buvo per Vatikano radiją perduotos į Lietuvą.

■    Kauno arkikatedroje—bazilikoje įvyko šventimų iškilmės neseniai paskirto Kauno ir Vilkaviškio vyskupijų apaštališkojo administratoriaus pagalbininko, vyskupo Juozo Preikšo. Savo atsiųstoje telegramoje popiežius išreiškė džiaugsmą dėl šio svarbaus įvykio Lietuvos katalikų gyvenime, reiškė nuoširdžius linkėjimus naujam vyskupui, visiems Lietuvos vyskupams ir kunigams, visai lietuvių tikinčiai tautai.

■    Lietuvoje Kauno 26-tos vidurinės mokyklos direktorius Jančiauskas buvo piršliu vienose vestuvėse ir dalyvavo bažnyčioje, jaunuosius sutuokiant. Už šį “nusikaltimą” buvo atleistas iš direktoriaus vietos. Į jo darbo knygutę įrašyta, kad atleistas už “nemoralų elgesį”.

■    Lenkijoje komunistinė vyriausybė stengiasi pašalinti kryžius iš mokyklų. Pietinėje Lenkijoje, Wloszczowos amatų mokykloje iš 17 klasių pašalinus kryžius, mokiniai paskelbė sėdėjimo streiką, kuriame dalyvavo apie 400 mokinių. Vietinis vyskupas M. Jaworski pasiuntė į mokyklą du kunigus, kurie apsigyveno kartu su mokiniais. Miestely yra 12.000 gyventojų. Jie tuoj pradėjo nešti maistą, antklodes, miegamuosius maišus mokiniams. Gyventojai pareikalavo grąžinti kryžius.

■    Londone, Westminsterio teatro salėje, lapkričio 13 d. Vienos arkivyskupas kardinolas Franz Koenig kalbėjo apie religijos padėtį komunistų kontroliuojamuose kraštuose. Išryškino komunistų neteisingumą: prisidengdami valstybės nuo Bažnyčios atskyrimo dėsniu, neleidžia mokyklose dėstyti religijos, tačiau ateistinį marksizmą prievarta bruka besimokantiems. Nepaisant sunkių persekiojimų, vis dėlto Sovietų Sąjungos kontroliuojamuose plotuose kyla religingumas.

■    Japonijoje pavasarį bus išleistas naujas ekumeninis Šv. Rašto vertimas, kurį per 15 metų paruošė 39 asmenų bendra japonų katalikų ir protestantų mokslininkų komisija.

■    Pasaulyje yra 182 vyrų ir moterų vienuolijos. Didžiausia — jėzuitų turi apie 27.000 narių, pranciškonų yra 21.000, saleziečių — 17.000, kapucinų arti 12.000. 1983 metais į jėzuitus įstojo 539, į pranciškonus 329.

■    Tėv. Leonardo Andriekaus, O.F.M. 70 m. amžiaus sukaktis paminima, išleidžiant naują jo religinės poezijos rinkinį: “Kai tu budėjai”.

■    Vysk. Pauliui Baltakiui, O.F.M., ganytojiškos lazdos projektą su lietuviškais ornamentais sudarė Simas Augaitis, gyvenąs Watertown, Conn. Lazda medinė, susukama iš kelių dalių, kad būtų patogiau pasiimti kelionėse. Tai bus Niujorke specialiai susidariusio komiteto rūpesčiu sukurta dovana.

■    Stalino dukters Svetlanos Aliliujevos, grįžusios į Sovietų Sąjungą, duktė Olga, 13 metų, pradėjo į mokyklą vaikščioti su kryželiu ant kaklo. Kadangi ji nemoka rusų kalbos, buvo perkelta į žemesnę klasę. Svetlana jau spėjo sueiti į konfliktą su kai kuriais Sovietuos žmonėmis. Jai pasiūlyta persikelti į tėvo gimtąją Gruziją.

■    Vatikanas pareikalavo, kad JAV vienuolės, kurios pasirašė pareiškimą, kad katalikai dėl abortų gali turėti įvairias nuomones, turi arba tą pareiškimą atšaukti, arba turės vienuolijas apleisti.

■    Lenkijos šalpai JAV lenkų kongreso labdaros fondas jau panaudojo daugiau kaip 53 mil. dolerių.

■    Nikaragvos kun. Fernando Cardenal už įsivėlimą į politiką ir įsijungimą į sandanistų vyriausybę švietimo ministeriu, pašalintas iš jėzuitų vienuolijos. Tačiau Centro Amerikos jėzuitų provinciolas Valentinas Menendez palankiai atsiliepė apie kun. Cardenal, pažymėdamas, kad jis, toliau nebebūdamas jėzuitu, pasilieka kunigu, priklausomu vietos vyskupui.

■    Jonas Paulius II Naujųjų Metų proga kreipėsi į jaunimą, ragindamas atmesti marksizmą ir materializmą, vesti žmoniją iš klaidingų šunkelių. Jaunimui priklauso ateitis.

■    Motina Teresė, iš Indijos nuskridusi į Etiopiją, tyrinėjo, kaip ten būtų galima geriau padėti badaujantiems žmonėms.

■    Jonas Paulius II savo kalėdinėje kalboje perdavė sveikinimus daugelio tautų, jų tarpe ir lietuvių, gimtąja kalba. Susirinkusiems apie 100.000 klausytojų priminė pasaulio varguomenę, alkstančius, ypač paminėdamas Etiopiją, Mozambiką, Afriką.

■    JAV-se pasižymėjusiems televizijos ir radijo srityje, teikiamas vadinamas Gabriel žymuo. 1984 metais šiuo žymeniu buvo pagerbta vienuolė motina Angelika, Amžinojo žodžio televizijos tinklo įsteigėja. Šį užmojį seselė pradėjo prieš trejus metus ir dabar jis rodomas 200 kabelinių sistemų ir pasiekia apie 26 mil. žmonių. Šį žymenį teikia katalikų Association of Broadcasters and Allied Communications.

■    Haiti valstybėje, kurią valdo visam amžiui prezidentu išrinktas Jean-Claude Duvalier, areštuota arti 200 asmenų, dirbančių su varguomene ir siekiančių labiau iškelti žmogaus teises. Tarp areštuotų gausus skaičius dirbančių, vykdant Bažnyčios socialines programas.

■    Įžymų JAV lietuvių katalikų veikėją prof. dr. Jokūbą Stuką New Jersey gubernatorius Thomas Kean paskyrė nariu komisijos, kuri turės patikrinti Rytų Europos ir pavergtųjų tautų istorijos dėstymą valdinėse mokyklose, kad vadovėliuose ir visame dėstyme nebūtų prasilenkiama su istorine tiesa. Komisija susideda iš 18 asmenų. Ji savo raportą pateiks 1986 m. sausio 1 d.

J. Pr.