Spausdinti

Skyrių tvarko JUOZAS VAIŠNYS, S.J. Patarėjas—PROF. PETRAS JONIKAS

KALBOS TAISYMAI

     m o k y t i s   k ą  ir  m o k y t i s   k o  yra vienareikšmiai posakiai: Mokykloje mokomasi kalbų, literatūros, istorijos, matematikos. Jis mokosi lietuvių kalbą ir istoriją.

     m o k s l i n č i u s  Šis žodis paprastai vartojamas tik pajuokiamąja prasme. Taip sakoma apie tokį žmogų, kuris neturi daug mokslo, bet įsivaizduoja daug žinąs, nori pasirodyti esąs labai mokytas. m ū g ėmugė.

     m u z i k a l i n i smuzikinis, muzikos: Tai buvo labai įdomus muzikalinis (== muzikinis, muzikos) kūrinys, n a y v u s — naivus. n a t ū r a l ū s  — natūralus, n a u d i n g a s   d ė l   k o  — naudingas kam: Ši knyga bus labai naudinga dėl tavo studijų (=tavo studijoms').

     n ė ir n e i  yra sinonimai, vis dėlto labiau įprasta vartoti nė, jeigu yra tik vieną kartą, o nei — jeigu daugiau kartų: Jis nemoka nė skaityti. Jis nemoka nei skaityti, nei rašyti.

     n e  u ž   k a l n ų  nevart. vertinys — netrukus, greitai: Tuoj galėsi pailsėtijuk ne už kalnų ( =netrukus, greitai) atostogos.

     n e — nevartotina šalutiniuose sakiniuose po santykinių įvardžių ar prieveiksmių, kur nereiškiamas neigimas; taip pat ir po jungtukų kol, iki, ligi, nurodant veiksmo ribą. Paaiškės iš pateiktų pavyzdžių: Ką tik nesakysi (=Ką tik sakysi) , jis visuomet stengiasi paneigti. Kur tik nenueisi (=Kur tik nueisi), visur atrasi lietuvių. Ką tik nepaimu (=Ką tik paimu), viskas krinta iš rankų. Kaip nesistengė ( = Kad ir kaip stengėsi), vis tiek egzaminų neišlaikė. Tol šoko, kol neišsisėmė ( = išsisėmė) visos jėgos. Vaikas verkė ir verkė, iki neparėjo (=iki parėjo) motina.

     n e a k i v a i z d i n i a i  priev. — neakivaizdiniu būdu, neakivaizdžiai: Jis įsirašė į institutą mokytis neakivaizdiniai ( = neakivaizdiniu būdu, neakivaizdžiai).

     n e b o t i  nevart. svetimybė — nepaisyti, nebijoti, nepabūgti: Kariai drąsiai kovojo, nebodami ( =nebijodami, nepabūgę) net mirties. Jis, nieko nebodamas ( = ne paisydamas), eina savo keliu.

     n e  f o r m o j e  — nevart. būviui nusakyti: Sportininkas buvo ne formoje ( = nebuvo geros formos).

     n e i š d e g t i — nevart. reikšme "nepavykti, nueiti niekais”: Tas planas neišdegė ( =nepavyko).

     n e i t r a l u s  — neutralus,

     n e p r a e i t i  — nevart. reikšme "nepatikti, nemėgti”: Man tas valgis nepraeina ( =nepatinka, aš jo nemėgstu). Tas žmogus man nepraeina ( =nepatinka, jo nemėgstu).

     n e p r i e t e l i s  nevart. svetimybė — priešas, nedraugas, nenaudėlis: Tam neprieteliui (= nenaudėliui) reikėtų gerai kailį išperti.

     n e r v u o t a s  — nervingas: Aš nemaniau, kad jis toks nervuotas (—nervingas).

     n e r v u o t i snervintis: Dėl ko taip nervuojiesi ( = nerviniesi) visai be reikalo?

     n e š t i   a t s a k o m y b ę  nevart. vertinys — būti atsakingam, atsakyti: Dažnai už vaikus tėvai turi nešti atsakomybę ( =atsakyti, būti atsakingi). Aš pats už save nešu atsakomybę (=atsakau, esu atsakingas).

     n e š t i   s a r g y b ą  nevart. vertinys — eiti sargybą: Šią naktį stovykloje skautukas užmiršo nešti sargybą (=eiti sargybą).

■    Bronių Kviklį už jo didelį darbą, ruošiant knygas apie Lietuvos bažnyčias, popiežius apdovanojo specialiu Vatikano žymeniu — “Pro Ecclesia et Pon-tifice”.

■    Kun. Bruno Markaitis, S.J., baigia sukurti trijų veiksmų operą “Kalanta”.