Spausdinti

CHIARA LUBICH

     "Bet visų pirma turėkite meilę, kuri yra tobulumo ryšys (Kol 3,14).

     Tai žodis, kuris turi didžiausią ir pagrindinę reikšmę mūsų gyvenimo formavimui ir krikščionybės liudijimui.

     Apaštalas Paulius savo laiške kolosiečiams, ilgesnėje ištraukoje, tą žodį pabrėžia. Jis ragina juos, atsižadėjęs senų nuodėmingų įpročių ir atsinaujinus Kristuje, apsivilkti nuoširdžiu gailestingumu, gerumu, nuolankumu ir kantrumu, pakenčiant vieni kitus ir vienas kitam atleidžiant. Tą raginimą jis kaip tik tuo žodžiu ir užbaigia: "Bet visų pirma turėkite meilę, kuri yra tobulumo ryšys”.

     Šv. Paulius savo mėgstamu įvaizdžiu ragina tikinčiuosius apsivilkti minėtomis dorybėmis, lyg nauju drabužiu, kurį meilės dorybė atbaigia, apsiausdama jas visas kaip apsiaustu.

     Jam meilės dorybė taipgi yra tartum juosta, kuri, sujuosdama drabužius, laiko juos darnioje tvarkoje. Tai dorybė, kuri krikščionį atbaigia. Ji tobulai jungia visas dorybes, jas išryškindama ir taip vienydama krikščionių bendruomenės narius geriausiu būdu.

     Krikštu, nėra abejonės, krikščionys apsivelka Kristumi ir, kartu su juo, apsivelka meile su visomis dorybėmis. Krikštu jie gauna meilę, lyg sėklą, iš kurios dorybė turi išaugti ir subręsti. Apaštalas ragina tą dorybę ugdyti ir ją vilkėti matomu būdu, išvengiant pavojaus pasilikti ir tūnoti gerų intencijų ir iliuzijų lygyje.

     Mes žinome, kad gerumas, romumas, gailestingumas ir kitos apaštalo minėtos dorybės iš esmės yra panašios į meilę. O jis vis tik primena: "Bet visų pirma turėkite meilę”. Iš tikrųjų, nors mes ir žinome, kad tos dorybės yra tik skirtingi meilės aspektai, jis nori pabrėžti meilės esmę jos šaknyse, iš kurių vystosi jos įvairumas dorybėse.

     Jėzus parodė meilę, sakydamas: "Kad jūs vienas kitą mylėtumėte, kaip aš jus mylėjau” (Jn 13,34). Tai reiškia, kad turime mylėti artimą tokia širdimi kaip Jėzus, pasiruošę ir gyvastį atiduoti. Tokia meile turime tarnauti artimui, būdami su juo "viena”, kaip Jėzus buvo "viena” su mumis. Taip mylėdami, galėsime užmiršti save ir mirti savo egoizmui. Tada visos kitos dorybės mumyse augs ir tvirtės.

     Šv. Pauliaus žodžiai kviečia mus pasitikrinti, ar grindžiame savo gyvenimą meilės motyvais ir kaip noriai esame pasiruošę mirti sau, stengdamiesi vis tobuliau mylėti artimą. Tačiau mes žinome, kad, norint tai pasiekti, reikia nemažų pastangų; reikia ištvermės ir ypač didelės kantrybės su savimi.

     Mes visad turėsime daug progų toje meilėje lavintis ir joje augti. Tos progos mus aplankys šeimoje, bendruomenėje, mokykloje ir darbe. Jos mokys mus pamilti kryžių, kuris padės mums būti jautresniems, galintiems geriau klausyti ir suprasti kitų problemas ir rūpesčius. Kryžiaus meilė padės mums dalintis kitų džiaugsmais ir kentėjimais; padės apgalėti pasitaikančius skirtumus ir, kai kas blogai su mumis elgsis, nepasiduoti įsižeidimui, išdidumui, pavydui, varžyboms. Kryžius padės nugalėti tą bjaurų palinkimą teisti ir kritikuoti. Jis išves mus iš egoizmo izoliacijos ir padės noriai teikti pagalbą reikalingiems ir vienišiems; padės visur nešti vienybę, kurios meldė Jėzus.

     Argi ne to ilgisi kiekvieno tikro krikščionio širdis?

Iš anglų kalbos išvertė   Kostas Paulius

■ Šiaurinės Italijos Pavijos miesto burmistras kreipėsi į Vilniaus miesto galvą, prašydamas padaryti viską, kas galima, kad popiežius Jonas Paulius II galėtų aplankyti Vilnių. Pavija ir Vilnius yra du susibroliavę miestai.

■    Tarptautinė komisija, kontroliuojanti, kaip vykdomi Helsinkio susitarimai, paskelbė, kad nuo karinės padėties įvedimo Lenkijoje prieš trejus metus, paslaptingomis aplinkybėmis buvo nužudyti net 55 žmonės, beveik visi priklausę solidarumo darbininkijos sąjūdžiui.

■    Kun. Sigitas Tamkevičius kalinamas lagery, kurio adresas: Permskaja oblast, Čuzovskij rajon, počta Polovinka, učreždenije VS 389/37.