■    Į JAV-bes iš P. Korėjos buvo atgabenta tūkstančiai žmogaus gemalų moksliniams eksperimentams. Vatikano laikraštis “L’Osservatore Romano” tą pavadino “šėtoniška prekyba”.

■    Gyvulio kūno dalių persodinimas į žmogų yra leistinas, jeigu: 1) tokia gyvulio kūno dalis yra būtina pacientui ir kitokios gydymo galimybės nėra; 2) jei neįmanoma panaudoti dirbtinę dalį ar mirusio žmogaus dalį; 3) jei persodinimas atliekamas reikiamo lygio specialistų; 4) jei tokiai operacijai turimos visos reikiamos priemonės; 5) jei gautas paciento ar jo globėjo sutikimas; 6) jei yra galimybė, kad persodinimo rezultatai bus geri. Šias sąlygas Vatikano laikrašty “L’Osservatore Romano” paskelbė pranciškonas kun. G. Concetti.

■    JAV-se lituanistinėse mokyklose buvo pravestas konkursas rašinio: “Kodėl aš turiu laikytis Dešimties Dievo įsakymų”. Gauti 55 rašinėliai. Iš Los Angeles gauta 23, iš Čikagos 24, kiti iš įvairių vietų. Konkursą globojo Amerikos Lietuvių Taryba, mecenatas — kun. J. Prunskis, premijoms paskyręs 500 dol.

■    Vatikane vyko pasitarimai tarp Šv. Sosto ir Nikaragvos atstovų Bažnyčios ir valstybės santykių klausimais.

■    D. Britanijoje anglikonų kanauninkas John Tinsley tapo kataliku. Romoje tęsia teologines studijas, ruošdamasis kunigystei. Jis buvo anglikonų generalinio sinodo narys, o nuo 1977 m. — vienas iš 12, kurie nominuodavo naujus anglikonų vyskupus. Perėjo į katalikybę, kada anglikonai ėmė leisti antrą kartą tuoktis išsiskyrusiems.

■    Vatikane buvo įšventintas vyskupu kun. Joan Robu, kuris yra naujai paskirtas Bukarešto arkivyskupijos apaštališkuoju administratoriumi. Į jo šventimus atvykusius 60 rumunų kunigų ir pasauliečių popiežius Jonas Paulius II priėmė specialioje audiencijoje.

■    JAV-se pradeda daugiau moterų mirti nuo plaučių vėžio, kaip nuo krūties vėžio. Tai gausėjančio moterų rūkymo padariniai.

■    Lenkijoje teismas kun. J. Popieluszkos žudikus nubaudė taip: kpt. G. Piotrowski — 25 m. kalėjimo, Įeit. L. Pekala — 15 m. ir W. Chmielewski — 14 m. Pulk. A. Pietruszka už paskatinimą nužudyti kun. Popieluczką nubaustas 25 m. kalėjimo.

■ Vokietijos seselė Michaelė sukūrė Kryžiaus kelius su trumpomis meditacijomis, imdama medžiagą iš tikėjimo persekiojamų Lietuvoje. Pateiktos ištraukos iš laiškų kun. A. Svarinsko, N. Sadūnaitės, kun. S. Tamkevičiaus, B. Gajausko, V. Petkaus, A. Terlecko, J. Bieliauskienės. Prie tekstų pridėtos ir jų nuotraukos. Tekstas vokiečių kalba, pritaikytas jų visuomenei.

■    Nikaragvos vyskupų konferencijos pirmininkas vysk. Pablo Antonio Vega pranešė, kad jų krašto komunistinė valdžia tiesiogiai ar netiesiogiai finansuoja iš kunigystės ar vienuolynų pasitraukusius asmenis, kad jie organizuotų liaudies Bažnyčią”, kuri nebūtų paklusni vyskupams.

■    Popiežius Jonas Paulius II vasario mėnesį priėmė Izraelio premjerą Shimoną Peresą. Priėmė kaip vyriausybės galvą, taigi tai rodo, kad popiežius pripažįsta Izraelio valstybę, tačiau Vatikanas su Izraeliu diplomatinių santykių neturi. Kaip nurodo Vatikano slouksniai, popiežius nėra atsisakęs savo pozicijos, kad Jeruzalė turi turėti tarptautinio, visų tikėjimo žmonėms prieinamo, garantuoto neutralumo statusą. Popiežius pasisako už reikalą palestiniečiams turėti savo tėvynę ir taipgi už garantijas Izraelio saugumui.

■    Pasaulyje yra beveik 811 milijonų katalikų: apie vieną penktadalį visų pasaulio gyventojų. Daugiau negu 400 milijonų gyvena vadinamuose trečiojo pasaulio kraštuose ir Amerikos kontinente, ypač Lotynų Amerikoje. Azijoje yra 76 milijonai, Europoje — daugiau negu 273 milijonai. Apie 40% Europos gyventojų yra katalikai.

■ Vašingtone veikiančios Europos saugumo ir bendradarbiavimo komisijos nariai kandidatais į Nobelio premiją pasiūlė žmogaus teisių gynėjus, dabar Maskvos kalinamus: Viktorą Petkų, Y. Orlovą, A. Ščaranskį, M. Rudenko, E. Arutunjaną, M. Kostovą.

■    D. Britanijos katalikai, patyrę iš Lietuvos Kat. Bažnyčios kronikos apie kun. A. Svarinsko ir kun. S. Tamkevičiaus areštus, paruošė peticiją, surinko 2.391 parašą ir pasiuntė Sovietų Sąjungos ambasadoriams: V. Popovui bei A. Dobryninui, prašydami, kad šiedu kunigai būtų paleisti į laisvą religinį gyvenimą Lietuvoje.

■    JAV vyskupų ir pasauliečių centro delegacija, nuskridusi į Nikaragvą, vasario mėn. pabaigoje tarėsi su vietos vyskupais, kunigais ir pasauliečių atstovais. Nikaragvos arkivyskupas Miguel Obando y Bravo painformavo apie patiriamus iš sandanistų vyriausybės trukdymus Bažnyčios laisvai veiklai, priminė faktą, kad net jo pamokslai per radiją yra cenzūruojami. Delegacija taip pat tarėsi su Nikaragvos prezidentu Danieliumi Ortega. Kardinolas Bernardinas pareiškė, kad JAV delegacijos siekimas yra pilniau susipažinti su faktais. Tuo tikslu delegacija lankėsi ir EI Salvadore.

■    Hipnotizmu užmigdyta 47 m. vienuolė galėjo pasakyti kai kuriuos duomenis apie ją užpuolusius ir ją nuskriaudusius vyrus; tie duomenys padėjo rasti kaltininkus. Areštuotas Edwin Garcia, 21 m., ir du 16 m. bernaičiai. Vienuolė sutiko būti užhipnotizuota, nes tada ji aiškiau galėjo pasakyti užpuolėjų išvaizdą ir duoti užpuolėjų automobilio numerį. Vienuolė gyvena New Jersey valstijoje; Patersono meras Fr. Graves buvo paskyręs 2.000 dolerių tam, kas padės rasti kaltininkus.

■    Nikaragvoj yra keturi kunigai vyriausybėje: Maryknoll vienuolis Miguel D’Escoto yra užsienio reikalų ministras, jėzuitas Fernando Cardenal — švietimo ministras ir jo brolis Ernesto Cardenal — kultūros ministras, o Edgar Parrales yra Nikaragvos ambasadorius prie Amerikos valstybių organizacijos. Dvasinė vyriausybė paragino juos trauktis iš politinių pareigų, pagrasindama suspensa, jeigu pasiliks vyriausybėje. Tačiau tie trys ministrai nutarė vyriausybėje pasilikti, o ambasadorius E. Parrales, taipgi pasilikdamas tose pareigose, pasitraukė iš kunigystės.

■    San Francisco arkivyskupijos kanclere paskirta seselė Mary Bridget Flaherty. Ji dalyvaus organizavime arkivyskupijos sielovados tarybos, bus arkivyskupo patarėja, prižiūrės arkivyskupijos pastatų tvarkymą, bus bažnytinės teisės notaras, prižiūrės arkivyskupijos archyvus. Tai pirmas atsitikimas, kad kurioj didesnėj JAV arkivyskupijoje seselei pavedamos tokios pareigos.

■    Ukrainoje pradėtas leisti pogrindžio laikraštis “Kronika Katalikų Bažnyčios Ukrainoje”. Viename iš paskutinių numerių atspausdinta slapta komunistų centro instrukcija, rašyta 1984 m. liepos 3 d. Joje įsakoma, kad du trečdaliai katalikų aktyvistų būtų uždaryti į psichiatrines ligonines ir pavesti komunistų partijai ištkimų medikų priežiūrai. Tam reikalui įsakoma Zakarpatsko rajone paruošti 250 vietų tokiam priverstinam psichiatriniam “gydymui”. Įsakoma veikti atsargiai, tuo tarpu vengti kelti bylas, bet kiek galima kaltinti kriminaliniais nusikaltimais. Kaip iš kitų šaltinių žinoma, šitokiose psichiatrinėse ligoninėse žmogaus teisių gynėjai yra apnuodijami chemikalais, siekiant sužlugdyti jų asmenybę.    J. Pr.