Spausdinti

Dešimt dienų dienoraštis

     Tik ką išėjo iš spaudos Algimanto Kezio, S .J., anglų kalba paruošta meniškų fotografijų knyga, pavadinta Lithuania Through the Wall. Knygą puikiai suplanavo Aristarch Kirsh ir elegantiškai išleido Loyola University Press, 3441 North Ashland Ave., Chicago, IL 60657. Meniškos A. Kezio nuotraukos, 120 psl., kaina 15.95 dol.

     Algimantas Kezys 1983 m. buvo dešimčiai dienų nuvykęs į Lietuvą. Aplankė Vilnių, Kauną, Trakus, Druskininkus, Rumšiškes, Anykščius ir Niūronis. Žinoma, visur keliavo su savo foto aparatu ir, nors reikėjo labai skubėti, nes keliavo su kitais ekskursantais, sugebėjo šen ten grybštelėti vieną kitą charakteringą nuotrauką. Tos nuotraukos su atitinkamais paaiškinimais ir sudaro knygos turinį. Knygai ilgoką įdomią įžangą parašė Kazys Almenas.

     Iš visų A. Kezio fotografijos leidinių šis gal yra pats simpatiškiausias, nes jis persunktas nuoširdžia savo pavergtos tėvynės nostalgija. Visos šių dienų Lietuvos vietovių bei įvykių nuotraukos su savo komentarais yra įjungtos į permainingos lietuvių tautos istorijos kontekstą. Kitatautis, pavartęs ir paskaitęs šią knygą, susidarys neblogą mūsų tautos istorijos vaizdą.

     Turbūt jautriausi yra paskutiniai knygos puslapiai, kur autorius taria paskutinį sudiev romantiškiems Lietuvos miškams, upėms, gyviesiems ir mirusiems savo broliams bei sesėms. "Gal niekuomet jau neteks čia sugrįžti” — graudžiai nuskamba paskutinieji autoriaus žodžiai. Nuoširdžiai linkėtume dar kartą jam ten nuvykti, jeigu iš to apsilankymo vėl gimtų panašus veikalas.

Atmink mane, Rūpintojėli

     Tai Leonardo Andriekaus poezijos knyga, 1985 m. išleista Tėvų Pranciškonų iš prel. Pranciškaus Juro palikimo. Iliustracijos — Telesforo Valiaus. Kieti viršeliai, 134 psl., kaina nepažymėta.

     Apie šios knygos atsiradimą pats autorius pasakoja pratarmėje. Graži, mistiška Lietuvos gamta jį patraukusi į poeziją. Tas poetinis jausmas dar sustiprėjo, kai 1937 m. jis išvyko iš Lietuvos. Pasiilgęs Lietuvoje palikto Rūpintojėlio, jis parašo ir išleidžia eilėraščių rinkinį "Saulė kryžiuose”. Štai jo paties žodžiai: "Šitokios nuotaikos eilėraščiai pirmiausia buvo sutelkti į rinkinį "Saulė kryžiuose”, o dabar, per dvidešimt penkerius metus skaidrinti, trumpinti ir gausinti, spausdinami šioje knygoje. Eilėraščiuose laiko ribos sudyla, praeitis su dabartimi ir ateitimi susiskamba. Visa knyga tampa lyg vienu eilėraščiu. Šiam rinkiniui duotas ir kitas pavadinimas — artimesnis eilėraščių dvasiai. Į visa tai atsižvelgiant, rinkinys "Saulė kryžiuose” nebelaikytinas autentišku ir, kaip juodraštinė medžiaga, niekur nebenaudodna”.

KITI NAUJAUSI LEIDINIAI

Kun. B. Pacevičius. PASILIK SU MUMIS. Jau vakaras, ir diena baigiasi. Išleista Toronte 1985 m. 286 psl., kaina nepažymėta.

Kristui mirus, du jo mokiniai ėjo iš Jeruzalės į Emaus miestelį. Kelyje prie jų prisijungė Kristus, kurio jie neatpažino. Kai, jiems pasiekus miestelį, Kristus norėjo nuo jų atsiskirti ir eiti toliau, jie sakė jam: “Pasilik su mumis. Jau vakaras, ir diena jau baigiasi”. Šiuos žodžius autorius pasirinko savo knygos antraštei. Knygoje daug kalbama apie įvairius Marijos apsireiškimus, apie jos žmonijai pasakytus žodžius, prašymus, perspėjimus. Ypač daug rašoma apie Marijos apsireiškimą Gvadalupėje. Šis Marijos apsireiškimas yra labai įdomus, bet mes apie jį gal mažiausiai žinome. Autorius primena, kad šioje knygoje “kiekvienas straipsnis, kiekviena eilutė turi būti perskaityta ir apmąstyta”.

Aldona Veščiūnaitė. AIDINČIOS UPĖS. Eilėraščiai. Išleido Algimanto Mackaus knygų leidimo fondas 1985 m. Spaudė M. Morkūno spaustuvė. Knygos apipavidalinimas — Viktoro Simankevičiaus. Kieti viršeliai, 78 psl., kaina 7 dol. Leidyklos adresas: 7338 S. Sacramento Avė., Chicago, IL 60629.

Algirdas Landsbergis. VAIKAI GINTARO RŪMUOSE. Trijų veiksmų drama. Veikalas, 1981 m. laimėjęs JAV LB Kultūros tarybos skelbtąjį dramos konkursą. Aplankas Vytauto O. Virkau. Išleido Ateities literatūros fondas 1985 m. Spaudė “Draugo” spaustuvė. Kieti viršeliai, 76 psl., kaina 7 dol. Knygą galima gauti pas platintojus arba pas leidėjus: 10 000 S. Bell Avė., Chicago, IL 60643.

Anatolijus Kairys. DVYLIKA. Dvylika vienaveiksmių jaunimo scenai. Išleido Lietuvių literatūros bičiuliai 1985 m. Viršelis dail. Ados Sutkuvienės. Kalbą tikrino Juozas Masilionis. 200 psl., kaina 10 dol. Leidėjo adresas: P.O. Box 29060, Chicago, IL 60629.

LIETUVOS KATALIKŲ BAŽNYČIOS KRONIKA. Septintas tomas. Pogrindžio leidinys. Nr. 50— 59. Išleido Lietuvos kronikos sąjunga, 6825 S. Talman Avė., Chicago, IL 60629. Viršelis ir iliustracijos — Seselės Mercedes. Tiražas — 5000. Kieti viršeliai, 742 psl., kaina 7 dol.

CHRONICLE OF THE CATHOLIC CHURCH IN LITHUANIA. No. 65. Vertėjas — kun. K. Pugevičius. Išleido Lietuvių katalikų religinė šalpa, 351 Highland Blvd., Brooklyn, NY 11207.

■    Čekoslovakijoje ypatingai sunki tikinčiųjų būklė. Penkiems šimtams kunigų uždrausta eiti pareigas, apie 100 kunigų kalėjimuose. Tačiau tikėjimas tebėra gyvas. Švenčiant šv. Metodijaus mirties jubiliejų, į Velehdą, kur mirė šventasis, buvo suvažiavę apie 100.000 piligrimų.

■    Lenkijoje kardinolo Henriko Gulbovičiaus rūpesčiu Wroclavo lietuviai kartą per mėnesį turi lietuviškas pamaldas.

■    JAV Aukščiausias Teismas nusprendė, kad būtų nesuderinama su Bažnyčios atskyrimu nuo valstybės, jei valdinių mokyklų mokytojai dėstytų kai kuriuos dalykus privačiose, parapinėse mokyklose. Švietimo departamento sekretorius W.J. Bennett tokį Aukščiausiojo Teismo sprendimą pavadino baisiu ir tiesiog juokingu.