Spausdinti

 (Jaunimo konkurse premijuotas rašinys)

Daina Paškutė

     Moterys sudaro didesnę dalį gyventojų pasaulyje. Tai pusė pasaulio proto, pusė jausmų, jėgos ir širdies. Tiesiog neįtikima, kad moterys dar ir šio šimtmečio pradžioje buvo laikomos lyg žemesnės rūšies tvariniais. Pasaulis priklausė vyrams. Nuo pat viršūnių politikoje, moksle, pramonėje, visose profesijose vyravo vyrai. Moteris nuo pat mažens buvo pratinama ruoštis šeimos gyvenimui — būti žmona, motina ir namų šeimininke.

Daina Paškutė.

     Bet laikai keitėsi, o kartu su jais keitėsi ir gyvenimo standartas. Moterys pradėjo vis daugiau domėtis mokslu, politika ir karjera. Pradėjo nepasitenkinti vien žmonos, motinos ir šeimininkės pareigomis. Moterys nesitenkino būti tik kažkokiu papuošalu vyrų pasaulyje. Jos pradėjo imtis žygių, veržtis į visas mokslo šakas. Pradžioje jos susidūrė su didelėmis kliūtimis. Ne viena aukštoji mokykla neįsileido moterų. Ne kartą jaunai moteriai teko kovoti už leidimą siekti aukštojo mokslo. Darbuose nuo paprasčiausių darbininkių iki profesionalių — užmokesčiai buvo daug žemesni už vyrų. Nežiūrint, kad tai buvo labai neteisinga, "vyriškasis” pasaulis praktikavo tokią tvarką. Bet moterys nepasidavė. Atsirado drąsių intelektualių moterų, kurios nebijojo atvirai kovoti už moterų teises.

     Ta kova truko ilgai (iš tikrųjų ji dar ir dabar tęsiasi!), kol moterys galėjo siekti mokslo bet kurioje aukštojoje mokykloje. Dabar moterys jau gyvai dalyvauja politikoje. Nedaug trūko, kad būtume turėję net viceprezidentę!

     Šių dienų moterys yra ir žmonos, ir motinos, ir namų šeimininkės, bet jos taip pat yra įstaigų vedėjos, astronautės, inžinierės, chemikės ir įvairių kitų profesijų darbininkės. Moteris nebus vyru, ir nenori juo būti, bet ji reikalauja tinkamo respekto, nes nei protu, nei širdimi, nei jausmais ji nuo vyro neatsilieka.