Spausdinti

DINOZAURAI ALIASKOJE...

     175 dinozaurų kaulų ir dantų liekanų aptiko paleontologų ekspedicija, vadovaujama dr. Viljamo Klemenso iš Kalifornijos universiteto. Pasak jo, dinozaurai Aliaskoje dar gyveno prieš 70 milijonų metų. Radiniai dar kartą patvirtino, kad tie gyvūnai negalėjo išnykti dėl kokio kosminio kataklizmo, bet juos išnaikino pamažu kintanti aplinka.

170 TŪKSTANČIŲ VIETŲ MEČETĖ

     Šventajame musulmonų mieste Medinoje pradėta didinti pranašo Mahometo mečetė. Po rekonstrukcijos joje tilps 170 tūkstančių žmonių.

VALGYMO LAZDELIŲ PROBLEMA

     Nors tradicinėje Japonijos virtuvėje pastaruoju metu vyksta daug pakitimų, tačiau valgymo lazdelių eilinis japonas dar negali atsisakyti. Valgymo lazdelės pagal higienos taisykles yra vienkartinės, todėl jų suvartojama astronominiai kiekiai. Pavyzdžiui, 1984 m. vien tik restoranuose suvartota 11,3 milijardų lazdelių. O kiek jų suvartota privačiuose namuose, apskaičiuoti neįmanoma.

     Anksčiau panaudotos lazdelės buvo deginamos virtuvėse, o dabar jos išmetamos į šiukšlių dėžes. Lazdelėms reikia daug medienos, o jos Japonijai labai trūksta. Ta mediena importuojama iš Filipinų ir Indonezijos. Gatavų lazdelių įvežama iš Pietų Korėjos. Kinai pradėjo vartoti lazdeles, pagamintas iš lengvai plaunamų plastmasių, bet japonai reikalauja medinių.

ROBOTŲ ATEITIS

     Numatoma, kad per ateinantį dešimtmetį robotai pakeis apie 4% dabartinės darbo jėgos. Robotų gamyba pareikalaus apie 50.000 naujų darbininkų. Žinoma, tie nauji darbininkai turės būti vienos ar kitos srities specialistai. Tai privers jaunuolius baigti aukštesniąsias mokyklas, o po to lankyti bet kurią mokyklą įsigyti specialybei, nes be jokios specialybės bus sunku gauti darbą. Taip pranašauja Society of Manufacturing Engineers (SME) ir Mi-chigan universitetas.

     Jie taip pat numato, kad metinė robotų gamyba JAV pakils nuo 5000 (1986 m.) iki 10.000 (1996 m.) ir iki 20.000 (2000 m.), o metinė apyvarta — nuo dabartinės 240.000 dol. iki 637.000 dol. (1995 m.). Didžiausias robotų panaudojimas bus automobilių pramonėje. Jie pakeis dažytojus, kniedytojus, mašinų operatorius ir pan. Atrodo, kad ateityje ne tik automobiliai, bet ir kitos prekės bus pagamintos ne žmogaus, bet roboto mechaninėmis rankomis.

ATMINTIS IR AMŽIUS

     Įprasta sakyti, kad atmintis senstant blogėja. Šiuo teiginiu suabejojo kai kurie anglų psichologai. Jie paprašė 175 žmones atsakyti į anketos klausimus ir patiems penkių balų sistema įvertinti savo atmintį. Daugiausia klausimų lietė kasdieninį gyvenimą: prekių kainas, straipsnių turinius laikraščiuose, draugų gimtadienius, adresus, telefonų numerius, dainų žodžius, vaikystės prisiminimus ir t.t. Apklausoje dalyvavo trys grupės žmonių: nuo 20 iki 39, nuo 40 iki 59 ir vyresnių kaip 60 metų. Maksimali balų suma buvo 130. Jauniausia žmonių grupė savo žinias įvertino vidutiniškai 86, vidutinio amžiaus — 87, o pagyvenusių žmonių — 79 balais.

     Apdorojus duomenis, paaiškėjo, kad ryškiausias skirtumas tarp jaunų ir pagyvenusių žmonių grupės — įsimenant vardus, pavadinimus ir skaičius. Seni žmonės tokią informaciją kur kas prasčiau įsimena negu jauni ir vidutinio amžiaus žmonės. Senstant ypač sunku prisiminti vardus ir telefono numerius. Tačiau seni žmonės nė kiek nenusileidžia jauniems, jei reikia prisiminti perskaitytos knygos turinį, įdomios televizijos laidos ar iš anksto numatyto susitikimo laiką, gimtadienių datas, vaikystės įvykius, matytus veidus. Seni žmonės laiku atsako į laiškus, reguliariai vartoja vaistus.

     Mokslininkai linkę manyti, kad atmintis senstant iš esmės nesusilpnėja. Vidutinio amžiaus žmonių atmintis, palyginti su jaunų, net pagerėja, o sulaukus 60 metų, nedaug tesusilpnėja ir tik kai kurioms informacijos rūšims. Prasčiau įsimename tai, kas iškalama mechaniškai, bet loginė atmintis senstant netgi pagerėja, nes žmogus ilgainiui išsiugdo žinių kaupimo sistemą, ir nauji faktai atsiduria iš anksto jiems paruoštose “lentynėlėse”.

MOTERŲ DAUGUMA

     Britų demografai apskaičiavo, jog moterų žemėje gausėja sparčiau nei vyrų. Jų manymu, 2000 metais dailiosios lyties atstovių mūsų planetoje bus apie 3 milijardus. Taigi 175 milijonais daugiau negu vyrų.

PIRMENYBĖ NERŪKANTIEMS

     JAV-se nerūkantys turi daugiau galimybių gauti darbą, pasirinkti profesiją negu rūkoriai. Tai paaiškėjo iš anketos, kurią užpildė šimtas žymiausių Amerikos kompanijų direktorių. Dauguma jų pareiškė, kad, turėdami galimybę pasirinkti, į darbą priimtų nerūkančius. Tik trys kompanijų vadovai atidavė pirmenybę rūkoriams. O kokia rūkančiųjų direktorių (jų buvo 24%) nuomonė? Jie visi priimtų į darbą tik nerūkančius!