PRIE VAIRO — BE CIGARETĖS!

     Vis mažiau vairuotojų išdrįsta sėsti prie vairo neblaivūs, o su cigarete dantyse pamatysi ne vieną vairuotoją. Bet juk nuo cigaretės dūmų ašaroja akys, dūmai kenkia regėjimo nervui. Nikotinas sutraukia akies kraujagysles, dėl ko susiaurėja vairuotojo akiplotis. Reikia atsiminti, kad cigaretėje esančio nikotino sukelti akies kraujagyslių spazmai trunka iki pusės valandos. Nors ir nežymiai sutrikus regėjimui, sunkiose situacijose vairuotojas gali nesuspėti tinkamai reaguoti.

     Be to, rūkantiems vairuotojams nederėtų pamiršti, kad su jais gal važiuoja nerūkantys keleiviai. Gal jie nieko iš mandagumo nesako, bet dėl dūmų labai kenčia.

ŠALDYTUVAS “RESTAURUOJA” KNYGAS

     Kanadoje Calgary universiteto bibliotekoje sprogus vandentiekio vamzdžiui, vanduo užliejo unikalius senovinius leidinius. Jie taip permirko, kad, vos paimti į rankas, suirdavo. Laimė, tarp bibliotekos darbuotojų buvo žmogus, anksčiau dirbęs prie maisto produktų. Jis atsiminė, kad konservų pramonėje, norint pašalinti drėgmės perteklių, konservai šaldomi, paskui džiovinami vakuume. Patarimu pasinaudota. Permirkę knygos buvo sudėtos į šaldytuvą, o kai jos sušalo, buvo penkioms dienoms sudėtos į vakuuminę kamerą. Specialistai tvirtina, kad popierius nuo to tik sustiprėjo. Šio metodo entuziastai siūlo taip “užgrūdinti” visas senąsias bibliotekos knygas.

NAUJA PRANCŪZŲ TIKYBA

     Prancūzija yra katalikiškas kraštas, bet žmonės labai nutolę nuo savo religijos. Sekmadieniais bažnyčias lanko labai mažas nuošimtis. Tačiau čia labai populiarėja kita “religija” — burtininkų ir raganių lankymas. Manoma, kad Prancūzijoje tų burtininkų, raganių, astrologų, aiškiaregių yra daugiau kaip 30 tūkstančių. Kasmet juos aplanko, norėdami sužinoti savo ateitį, bent 8 milijonai žmonių, tam tikslui išleisdami apie 5 bilijonus frankų.

TULPIŲ PROBLEMA

     Tulpės XVI amžiuje iš Artimųjų Rytų pateko į Olandiją. Tada niekas negalvojo, kad Olandija ilgainiui užsipelnys “Tulpių tėvynės” vardą. Dabar olandai eksportuoja milijonus tulpių svogūnėlių ir gauna nemaža pajamų.

     Tačiau iškilo problema: kur dėti pačias tulpes? Karvės jų neėda. Gėlių parduotuvėse tiek daug žiedų neparduosi, o jų atlieka tonų tonos. Vienu metu tulpes mesdavo į jūrą, bet paaiškėjo, kad jų kvapas nubaido žuvis. Vis dėlto išeitis rasta: iš gėlių pradėta gaminti trąšos, kuriomis tręšiamos tos pačios tulpės. Tad yra teisūs tie, kurie sako, kad Olandijoje ir žemė kvepia tulpėmis. . .

KIEK AUSTRALIJOJE KENGŪRŲ?

     Dvejus metus Australijos mokslininkai vargo, kol pirmą kartą savo šalies istorijoje tksliai suskaičiavo, kiek ten gyvena kengūrų. Pasirodo, jų ten yra 19 milijonų. Tad Australijoje yra maždaug dvigubai daugiau kengūrų negu žmonių.

KAS GERIAU: BARZDA AR PLIKĖ?

     Ar barzda puošia žmogų, ar ne, galima ginčytis, bet kad ji šildo — tai faktas. Liono universiteto (Prancūzija) fiziologai tyrinėjo kelių šimtų barzdočių galvos šilumos apyvartą ir nustatė, kad žiemą barzdos poveikis galvai yra teigiamas, bet vasarą, ypač sunkiau dirbant, barzdoto vyro galva ir smegenys greičiau perkaista. Mokslų akademijos tyrinėtojai teigia atradę ryšį tarp barzdos dydžio ir galvos dangos tankumo: juo vešlesnė ir didesnė barzda, juo labiau slenka galvos plaukai ir plinka pakaušis, kad neperkaistų smegenys. Taigi barzda skatina plikimą. Be to, barzdočiams per karščius galva labiau prakaituoja.

RŪKYMAS IR MUZIKA

     Šveicarų medikai, pasitelkę elektroninę apratūrą, patikrino Lozanos simfoninio orkestro 97 muzikantų klausą. Paaiškėjo, kad nerūkančiųjų muzikantų klausa buvo daug geresnė negu rūkančiųjų. Iš to buvo padaryta logiška išvada: nuo šiol priimti į orkestrą tik nerūkančiuosius.

KAS SUKELIA MIGRENĄ?

     Mokslininkai nustatė, kad migreną gali sukelti kai kurie maisto produktai. 93% tiriamųjų vaikų, kentusių stiprius galvos skausmus, visiškai ar iš dalies pasitaisė, kai pradėjo gauti kitokį maistą, pvz., iš mėsos — avieną ir vištieną, iš angliavandenių — ryžius ir bulves, iš vaisių — obuolius ir bananus, be to, daug daržovių ir vitaminų. Keičiant maisto produktus, buvo nustatyta, kokie dažniausiai sukelia migreną. Tai karvės pienas, kiaušiniai, šokoladas, citrusiniai vaisiai, sūris, pomidorai, žuvis, jautiena ir kiauliena. Taip rašo anglų žurnalas “Medical News”.