RADIJAS VAIRUOTOJAMS

     Vengrijoje pradėta ruošti informacinė sistema vairuotojams. Jos uždaviniai: nuolat informuoti vairuotojus apie eismą keliuose, apie kelių padėtį. Si sistema perspėja apie eismo susikimšimus, apie taisomų kelių ruožus, matomumo sąlygas ir t.t. Mašinai patekus j radijo transliavimo zoną, vairuotojui apie tai praneša lemputė. Prasidėjus žinių transliacijai, pagal specialius signalus automobilio radijo imtuvas persijungia į tą kanalą arba sustiprėja jo garsai. Vakarų Europoje tokia sistema jau veikia keleri metai.

NAUJAS BŪDAS SULIESĖTI

     Žurnale “News Week” rašoma, kad Atlantos universiteto gydytojai siūlo nutukimą gydyti nauju metodu. Storuliui į skrandį zondavimo takais įleidžiamas balionėlis ir pripučiamas iki reikiamo dydžio. Žmogus jaučiasi esąs sotus, ir gydymas dieta nebebūna toks kankinantis.

     Kai atsikratoma nepageidaujamo svorio, balionėlis praduriamas ir išimamas iš skrandžio. Tokio gydymo efektas puikus. Tik bėda, kad pacientas visą gydymo laiką turi būti gydytojų prižiūrimas.

SAULĖS ENERGIJOS NAUDOJIMAS

     Graikija Europoje pirmauja panaudojant saulės energiją. Beveik 500 tūkstančių kvadratinių metrų saulės kolektorių įrengta ant gyvenamųjų namų, viešbučių ir užmiesčio vilų stogų. Jų bendras galingumas apie 25 milijonai kilovatų. Šie įrenginiai aprūpina energija ir daugelį maisto, parfumerijos bei kosmetikos pramonės įmonių.

KADA ŽMOGUI GERIAUSIA GYVENTI?

     Kalbėdami apie įvairius žmogaus gyvenimo tarpsnius, sakome, kad laimingiausi buvome jaunystėje. Tačiau atidžiau patyrinėjus, aiškėja, kad jaunystė — dažnai sunkiausias gyvenimo periodas. Ankstyvoje jaunystėje lėtai teka laikas, apninka nuobodulys. Ir tai natūralu, nes vaiko vaizduotė ir interesai dar neišsivystę. Toliau — ribota laisvė, varžymasis būnant su suaugusiais, priklausomybė nuo jų, bejėgiškumas be jų. Be to, brendimo laikotarpio negalavimai. Kiek vėliau: nerimas dėl ateities, nepasitikėjimas savimi, toks natūralus šiuo periodu; nedrąsa, baimė, pradedant savarankišką gyvenimą, neryžtingumas jį planuojant. Ir dar nepasitenkinimas tikrove, nes jauniems būdingi “idealūs” reikalavimai, taigi — liūdesys, atsirandantis iš gyvenimo nepažinimo. Ne kiekvienas tai patiria, bet daugelis.

     O senatvė? Ją taip pat vargina lėta laiko tėkmė, nuobodulys, nes vis mažiau lieka veiklos rūšių, kurių senas žmogus gali imtis ir kurios jį traukia. Taip pat dar priklausomybė, ypač ligonių ir nusilpusių, nuo kitų žmonių, jų globos būtinybė, bejėgiškumas be jų. O dar fiziniai negalavimai, ligos, jėgų silpnumas, nuovargis po kiekvieno jėgų įtempimo. Taip pat nepasitenkinimas tikrove, kuris išplaukia iš gyvenimo patyrimo, netekus artimųjų ir visko, prie ko žmogus buvo pripratęs, t.y. liūdesys, atsirandantis iš gyvenimo pažinimo.

     Daugelis specialistų linkę manyti, kad laimės amžius yra ne jaunystė, ne senatvė, o greičiau vidutinis, brandos amžius. Šiuo laikotarpiu žmogus turi daugiau jėgų, mažiau fizinių negalavimų, mažiau priklauso nuo kitų žmonių, jis daug veiklesnis, daug laisvesnis nuo laukimo ir prisiminimų, nuo nerimo ir abejonių. Brandžiame amžiuje žmogus, labiau negu bet kada, gali pats valdyti ir tvarkyti savo gyvenimą. Taip teigia psichologai.

SENOVINĖ BIBLIOTEKA

     Kasinėdami senovės miestą Siparą (40 km į pietvakarius nuo Bagdado), Irano archeologai aptiko vieną seniausių pasaulio bibliotekų. Ji buvusi dievo šamašo šventykloje. Akmeninėse lentynose išliko apie 1000 dantiraščio lentelių, sudėtų pagal temas: religiniai tekstai, geografiniai aprašymai, gramatikos vadovėliai. Kai kurie iš jų buvo užrašyti XI amž. prieš Kristų.

KADA PRADĖTI AUGINTI RYŽIAI?

     Indų mokslininkų nuomone, ryžiai pirmiausia pradėti auginti Indijoje. Tačiau kada? Kaip pranešė Indijos spauda, Alahabado miesto Paleobotanikos institute radiokarboniniu analizės metodu buvo ištyrinėti ryžių grūdeliai, rasti šalies archeologų. Jų amžius — daugiau kaip 8 tūkstančiai metų.

RAMINANTI SPALVA — ŽALIA

     Žalia spalva ramina ir lėtina širdies ritmą. Tokią išvadą padarė Prancūzijos nacionalinio sveikatos instituto mokslininkai, ketverius metus tyrę Paryžiaus priemiesčio ligoninės pacientus. Raudona spalva dažnina širdies susitraukimus. Bet pačios kenksmingiausios spalvos yra mėlyna ir žydra. Specialistai rekomenduoja medicinos įstaigoms parinkti “sveikiausias” spalvas. Taip pat ir sveikiems žmonėms patariama atsižvelgti į raminančias ir erzinančias spalvas.

VAISTAI SENIEMS ŽMONĖMS

     Prancūzų gerontologai perspėja, kad pagyvenusių žmonių medžiagų apykaita yra sulėtėjusi, todėl, gydant senus žmones, medikamentų dozė turi būti 30-70% mažesnė už normalią. Be to, jiems negalima skirti daugiau kaip trijų rūšių vaistus vienu mėtų.