Spausdinti

Aldas Kriaučiūnas

     Kas pora metų įvairūs profesionalai paruošia studijas, kurios parodo, kaip tvarkyti savo gyvenimą. Sako, kad, naudojant jų pasiūlymus, gyvenimas bus magiškai geresnis. Porą metų lankęs universitetą, suradau principų, pagal kuriuos galima tvarkyti savo gyvenimą. Šie faktoriai apima žmogaus fizines, protines ir dvasines sritis. Juos įgyvendinti nėra lengva, bet pasistengus gyvenimas bus geresnis. Naudodamas šiuos principus, aš galiu savo gyvenime labiau pasidžiaugti maloniais įvykiais ir lengviau pakelti nemaloniuosius. Šie principai pirmiausia taikomi studentams, bet gali būti naudingi visiems. Šie šeši principai prasideda raide "M”, todėl vadinami "Gyvenimo 6M planas”.

MAISTAS

     Gyvenant universitete, valgymo sąlygos labai pasikeičia nuo namų. Valgymo laikas pasidaro daugiau socialinis pabendravimas. Paprastai maistas išdėtas bufeto stiliumi, tai studentai gali pasiimti tiek, kiek nori. Dėl to kyla tendencija per daug valgyti ir valgyti nesveikus dalykus. Nebėra prie stalo mamos, kuri pataria ir nustato, ką valgyti. Labai svarbu vartoti protą, o ne tik pataikauti apetitui. Keletas svarbių patarimų:

     1.    Nevartoti cukraus nei druskos.

     2.    Nevartoti (ar vartoti labai mažai) padažo prie mėsos ir daržovių.

     3.    Gerti daug vandens, pieno arba sunkos, bet geriau negerti "coca-cola”, "7-up” ir panašių gėrimų.

     4. Dezerto valgyti vaisių, o ne pyrago ar ledų.

     Aišku, gali būti ir daugiau patarimų dietos atžvilgiu, bet čia yra gera pradžia. Šitaip valgant, bus lengviau užmigti, studijuoti ir geriau jaustis.

MIEGAS

     Turbūt visi patys pergyveno arba iš kitų girdėjo, kad, studijuojant universitete, visą naktį neteko miegoti, nes buvo per daug pamokų. Paprastai taip nebūna, ir studentai gauna šiek tiek laiko išsimiegoti. Kaip ilgai reikia miegoti, priklauso nuo asmens, bet paprastai reikėtų bent septynių valandų. Jeigu miegi mažiau, tai gali būti įvairių problemų. Per paskaitas arba bibliotekoje dažnai esu matęs, kad 5-10% atvykusiųjų užmiega. O yra dar daugiau, kurie neateina į paskaitas, bet miega kambariuose. Jau yra gaminamas gėrimas, vardu "Jolt", kuris turi daug kafeino, tad neleidžia užmigti. Bet naudojant tokius ir kitus panašius chemikalus, ateityje bus sunkiau užmigti. Verčiau tokių gėrimų nevartoti, bet ateinantį vakarą eiti anksčiau miegoti. Gerai išsimiegojus, bus lengviau studijuoti ir bus geresnė sveikata bei nuotaika.

MANKŠTA

     Maždaug prieš dešimt metų Amerikoje žmonės pradėjo domėtis mankšta. Bėgimas yra labai populiarus užsiėmimas, bet yra daug kitų pasirinkimų. Universitetai paprastai turi baseinus bei gimnastikos sales, kur galima plaukti, bėgti, žaisti krepšini, svorius kilnoti ir t.t. Iš pradžių yra sunku priprasti reguliariai mankštintis. Visi turi įvairių priežasčių, kodėl negali mankštintis, bet, kartą pradėjus, pasidaro lengviau ir smagiau. Mankšta padeda įvairiose srityse: lengviau miegoti, geriau galima koncentruotis ir sveikiau jaustis.

     Šie trys pirmieji principai apima fizinę gyvenimo dalį. Jie yra svarbūs bet kokiam sutvėrimui. Kiti trys principai priklauso prie dvasinių žmogaus reikalavimų.

MOKSLAS

     Pagrindinis studento darbas yra studijuoti. Čia yra ne tik geras patarimas, bet pareiga. Studijavimo stilius priklauso nuo individo, bet geriausia darbus pradėti iš anksto. Dažnai gali kilti nenumatytų problemų, ir jeigu darbo laiku nepradėsi, tai bus sunkiau laiku tas problemas išspręsti. Universiteto mokslas yra daugiau negu tik knygų skaitymas ir studijavimas. Yra šimtai organizacijų ir užsiėmimų, kur galima dalyvauti, pvz., politikoje, sporte, spaudoje, bažnyčioje ir t.t. Juose galima daug išmokti ir apie save, ir apie kitus. Toks bendravimas ir lavinimasis yra vienas svarbiausių universitetinio gyvenimo aspektų.

MEILĖ

     Išvažiavus iš namų gyventi universitete, studentas praranda kontaktą su tais, prie kurių jis buvo pripratęs. Jam tada yra labai svarbu patirti meilės iš šeimos ir iš draugų. Čia rašau apie Kristaus meilę, kuri apima bet kokią draugystę. Studentui svarbu žinoti, kad vis dar yra draugų namie, kol susidaro naujų draugysčių. Meilė iš namų yra ypatingai svarbi. Ji leidžia studentui žinoti, kad jis nėra užmirštas. Taip dažnai būna, ypač dideliame universitete. Pabuvus universitete ilgiau, po kiek laiko atsiranda balansas tarp senų ir naujų draugų ir iš jų plaukiančios meilės.

MALDA

     Jaunimo tikėjimas silpnėja. Priežasčių yra įvairių, bet čia jų nenagrinėsime. Reikia suprasti, kad tikėjimas yra svarbiausias gyvenimo šaltinis. Lankyti bažnyčią ir kas vakarą melstis yra vilties ir stiprybės srovė sunkiomis valandomis, o universitete tokių valandų atsiranda. Studijuojant universitete, yra sunku lankyti bažnyčią, ypač kai esi vienintelis, kuris keliasi anksti sekmadienio rytą. Bet čia yra daug naudos. Toks pasiaukojimas stiprina sielą ir įprasmina gyvenimą.

Tai toks yra mano gyvenimo 6M planas. Iš jo galima daug pasisavinti ir pagerinti savo bei kitų gyvenimą.