Spausdinti

ĮDOMUS IŠRADIMAS

     Japonų firma “Sharp” pradėjo gaminti nešiojamą aparatą, kuriame yra kasetinis neįrašantis stereomagnetofonas, radijas su vidurinių ir ultratrumpųjų bangų diapozonais bei nespalvotas televizorius su plokščiu ekranu. Aparatas, kurio dydis 13x8x3 cm, kartu su baterijomis tesveria 340 g.

LIGONINĖ GĖLĖMS

     Frankfurte prie Maino atidaryta nauja ligoninė kambarinėms gėlėms. Rūpestingieji gėlininkai mėgėjai gali čionai sunešti blogai augančias, nesveikas gėles. Šioje ligoninėje specialistai pataria, kaip gydyti gėles namų sąlygomis, o kai kuriais atvejais, kai augalai sunkiai negaluoja, jie paliekami klinikoje, kol atsigauna.

VIENKARTINIS FOTOAPARATAS

     Japonų firmos “Fuji” vadovai nesitikėjo tokios didelės paklausos savo pasiūlytai naujovei — per 6 mėnesius buvo parduota pusantro milijono vienkartinių fotoaparatų. Nufotografavus 24 vaizdus, aparatas atiduodamas į laboratoriją ir po kurio laiko atsiimamos nuotraukos. Aparato kaina — 6,95 dol.

DEIMANTAI NEATPIGS

     Dabar jau chemikai ir technologai moka užauginti pakankamai gerai ir pakankamai daug kvarco, ametisto, cirkonio, rubino, safyro ir net smaragdo kristalų, tačiau natūralūs brangakmeniai ne tik neatpigo, bet netgi pabrango. Nėra jokio pagrindo manyti, kad ateityje jie atpigs. Tiesa, bus sukurta naujų dirbtinių akmenų, kurie, galimas dalykas, kai kuriomis savybėmis bus pranašesni už deimantus, tačiau deimantai buvo ir ateityje bus geriausias juvelyrinis akmuo.

BANGINIAI ANDŲ KALNUOSE

     Gamtos istorijos muziejus Vašingtone surengė paleontologinę ekspediciją, kuri Andų kalnuose 1700 m virš jūros lygio aptiko daug suakmenėjusių banginių kaulų. Šie gyvūnai nugaišo prieš 15-20 milijonų metų ir jų griaučiai, nusėdę ant dugno, buvo palaidoti jūros nuosėdų. Tačiau staigiai ir galingai sujudėjus žemės plutai, ši Andų dalis iškilo kartu su jūrų gyvūnų skeletais.

BUVUSI KOPIJA — ORIGINALAS

     Romos Kapitolijaus muziejaus bronzinis žirgas, laikytas vėlyvąja romėnų kopija, pasirodė esąs senovės Graikijos (V. a. prieš Kr.) meistrų kūrinys. Ši 2 m bronzinė skulptūra buvo rasta 1949 m. Neseniai buvo nuspręsta nuvalyti jos paviršių. Atidžiau patyrinėję skulptūrą, specialistai nustatė, kad liejimo technika visai ne romėnų, o graikų. Tai patvirtino ir lydinio analizės. Taigi paaiškėjo, kad ši skulptūra — unikalus senosios Graikijos šedevras. Tokių bronzinių liejinių nerasta net Graikijos teritorijoje.

GINTARO GABALE — CHAMELEONAS

     Dominikos respublikos geologai aptiko gintaro gabalą, kuriame užkonservuotas chameleonas, pakliuvęs į lipnius sakus prieš 20 milijonų metų. Priešistorinis chameleonas yra tos pačios rūšies, kuri ir dabar veisiasi Karibų jūros pakrančių miškuose.

KAS TERŠIA GYVENAMŲJŲ NAMŲ ORĄ?

     Anglijoje išeinančiame žurnale “New Scientist” rašoma, kad Amerikos mokslininkai nustatė, jog ilgai būti po karštu dušu labai nesveika. Vandentiekio vandenyje yra toksinių medžiagų — trichloretano, esančio gruntiniame vandenyje, ir chloroformo —    šalutinio vandens chloravimo produkto. Maudantis po karštu dušu, šios lakios medžiagos garuoja ir yra sukvėpuojamos. Išgaruoja 50% vandenyje esančio cloroformo ir 80% trichloretano. Maudantis vonioje, žalingųjų medžiagų išgaruoja perpus mažiau.

     Kuo ilgiau maudomasi po dušu ir kuo aukštesnė vandens temperatūra, tuo daugiau patenka į orą toksiškų junginių. Maudantis 10 minučių, ore žalingųjų medžiagų būna keturiskart daugiau negu pasinaudojus dušu tik 5 minutes.

     Aplinkos apsaugos agentūros ir Nacionalinės mokslų akademijos duomenimis, dėl chloroformo geriamajame vandenyje JAV-se kasmet nuo vėžio miršta 200-1C00 žmonių. Ir bandymai su gyvūnais parodė, kad chloroformas pasižymi koncerogeniniu poveikiu.

     Aplinkos apsaugos agentūros specialistai po penkerių metų tyrinėjimų padarė išvadą, kad miestų, kuriuose daug chemijos ir naftos perdirbimo įmonių, gyvenamuosiuose namuose daugelio žalingų medžiagų yra vidutiniškai penkis kartus, o kai kuriais atvejais net 70 kartų daugiau nei atvirame ore.

     Didžiausias teršalų kiekis paprastai siejamas su rūkymu, važiavimu automobiliu, automobilių pripildymu kuru, maudymosi po karštu dušu, oro gaivintuvais.

     Rūkymas yra pagrindinis šaltinis į plaučius patenkančio benzolo, kuris skatina leukemijos atsiradimą. Žmonės, gyvenantieji su rūkančiaisiais, sukvėpuoja benzolo 50% daugiau nei tie, kurie neturi rūkančių kaimynų.

     Saugant gyvenamųjų namų orą nuo teršimo, patariama nelaikyti be reikalo namuose dažų, tirpiklių, aerozolių, o maudantis po dušu, sandariai uždaryti duris ir atidaryti langą.

KAVOS PAKAITALAS

     Jau daug prirašyta apie juodos kavos žalą sveikatai, bet jos mėgėjų nemažėja. Sofijos farmacininkai sukūrė naują gėrimą, kurio skonis ir aromatas —    kaip kavos. Tai indiškos arbatos ekstrakto, erškėtrožių vaisių, kalnų žolių mišinys, pridėta vitamino C ir nedidelė medicininio kofeino dozė. Gėrimas pavadintas “Tonigran”. Jis žmogų žvalina, mažina nuovargį, didina darbingumą, malšina troškulį ir turi gydomųjų savybių.