“PASYVAUS RŪKYMO” GRĖSMĖ

    Londono psichiatrijos instituto duomenimis, kasmet apie tūkstantis nerūkančių anglų miršta nuo “pasyvaus rūkymo” pasekmių. Taip pat nustatyta, jog kvėpuoti cigarečių dūmais yra net žalingiau negu rūkyti. Tokiuose “antriniuose” dūmuose nikotino ir anglies oksido yra du kartus daugiau, o kancerogeninių nitrozaminų net 10 kartų daugiau, negu “pirminiuose” dūmuose.

    Tad suprantama, kaip yra negražu ir nemandagu rūkyti viešose vietose, kur yra nerūkančiųjų.

APIE PIEVAGRYBIUS

    Daugelyje Europos šalių draudžiama pakelių žole šerti gyvulius, nes joje susikaupę daug sunkiųjų metalų iš automobilių išmetamųjų dujų. Dar didesniais sugebėjimais kaupti metalus pasižymi pievagrybiai. Jie kaupia šviną, kadmį, gyvsidabrį ne tik iš išmetamjų dujų, bet ir iš pramonės įmonių dūmų. Suomių ekologai jau naudojasi šia pievagrybių savybe, norėdami nustatyti įmonių daromą žalą aplinkai. Pvz., taip buvo išaiškinta, jog viena Helsinkio įmonė išleidžia į orą per daug kadmio.

PRIETAISAI NUSTATYTI GIRTUMUI

    Prancūzijoje įvestos naujos taisyklės, pagal kurias vairuotojo girtumas nustatomas ne tik matuojant alkoholio kiekį kraujyje, bet ir iškvepiamame ore; leistinos normos atitinkamai: 0,8 g alkoholio viename litre kraujo, 0,4 mg viename litre iškvepiamo oro.

    Alkoholio kiekiui nustatyti yra sukurti elektronniai prietaisai: etilotestas ir etilometras. Etilotestas turi miniatiūrinį siurblį, kuris, surinkęs orą nuo vairuotojo burnos, parodo net ir nežymų alkoholio kiekį. Jo koncentracija nustatoma kraujo analizėmis arba etilometru. Etilometras vairuotojo išpučiamą orą tiria infraraudonaisiais spinduliais.

    Prancūzijoje gaminamas portatyvinis elektroninis prietaisas, kuriuo pats vairuotojas gali savarankiškai pasitikrinti alkoholio kiekį kraujyje. Per kelias sekundes prietaisas išanalizuoja išpučiamą orą, ir prietaiso ekrane pasirodo, kiek yra alkoholio. Rodyklės padėtis specialioje skalėje parodo, ar vairuotojas gali sėsti prie vairo.

ŠIRDIS IR GYVENIMO TRUKMĖ

    Nustatyta, kad visų žinduolių gyvenimo trukmė, išmatuota širdies dūžių skaičiumi, yra beveik vienoda. Banginio širdis, jam ilsintis, tvinksi 15-16 kartų per minutę, o pelės — apie 600 kartų, bet ir milžino banginio, ir mažytės pelytės širdys per visą gyvenimą susitraukia 740 milijonų kartų.

KILIMAS SUSIURBIA DULKES

    Čekoslavakijos įmonė “Fatra” pradėjo gaminti naujo tipo grindų dangą “Novoplast”. Ši danga pati susiurbia purvą ir dulkes nuo padų. Pakanka pereiti tokiomis tamsiai mėlynos spalvos grindimis, ir ant batų nebelieka dulkių. Šis veikimas pagrįstas elektrostatinėmis savybėmis polimero, iš kurio gaminami kilimai. “Novoplastas” sugeria dulkes ir iš oro. Jam specialiai parinkta tokia spalva, kad būtų galima iš akies nustatyti sintetinių plaukelių užterštumą. Kai dulkių prisirenka daug, kilimas pašluostomas drėgnu skuduru; išdžiūvęs vėl siurbia dulkes.

    “Novoplastas” bus klojamas priimamuosiuose, ligoninių ir poliklinikų koridoriuose, operacinėse ir mikroelektronikos kambariuose. Visur, kur ore neturi būti dulkių.

VAIKAMS ASPIRINAS KENKIA

    Anglijoje nebepardavinėjami aspirino pagrindu parengti vaistai vaikams, nes JAV atlikti tyrimai parodė esant ryšį tarp aspirino vartojimo ir Rea sindromo. Ta vaikų liga dažnai yra mirtina, o išlikę ją persirgę vaikai turi sunkių smegenų sutrikimų. Normaliai Rea sindromas retai pasitaiko — juo Anglijoje serga penki iš milijono vaikų.

    Tyrimai parodė, kad aspirinu gydyti vaikai nuo gripo ar vėjaraupių 25 kartus dažniau gali susirgti Rea sindromu. Tėvams patariama neduoti aspirino vaikams iki 12 metų.

NUODINGOS MEDŽIAGOS ARKTIKOJE

    Baltosios meškos, gyvenančios baltųjų Arktikos ledynų platybėse, pasirodo, jau turi savo organizmuose įvairių nuodingų cheminių medžiagų, pvz., DDT ir kitų. Į Arktiką chemines medžiagas atpučia vėjas už tūkstančių ar dešimčių tūkstančių mylių. Jos patenka į vandenis, iš jų — į žuvų ir ruonių organizmus, o per pastaruosius kliūva ir baltosioms meškoms.

VAISTAI NUO PLIKIMO?

     Žurnale “Chemical and Engineering News” rašoma, kad Houston mieste (Texas) paduotas prašymas leisti vartoti diaksozidą kaip tepalą nuo plikimo. Iki šiol šie vaistai vartoti kaip injekcijos kraujospūdžiui mažinti ir kaip vidiniai vaistai padidinti cukraus kiekiui, sergant kasos vėžiu.