MAGNETAS IR GYVYBĖ

     Kai kuriais atvejais magnetinė apyrankė, veikdama kraujagyslėmis pulsuojantį kraują, pagerina savijautą. O kaip gyvuosius organizmus veikia labai stiprūs magnetiniai laukai, maždaug tokie, kokie būna apie neutronines žvaigždes arba prie Jupiterio? Atsakymo į šiuos klausimus ieško Prancūzijos Nacionalinio tyrimų centro Grenoblyje specialistai. Jie išmoko sukurti pastovius magnetinius laukus, 600 tūkstančių kartų stipresnius už Žemės magnetinį lauką. Pagrindinėje įrengimo dalyje yra 12 tonų 4 metrų aukščio magnetas, aptrauktas niobio-titano apvalkalu. Magnetinių jėgų linijos koncentruojamos 50 mm skersmens cilindrinėje ertmėje, kur talpinami tyrimo objektai — gyvos ląstelės ir kiti smulkūs organizmai.

VAISTAS NUO DEPRESIJOS

     Ar jus kamuoja depresija, jaučiatės prislėgtas? Kelkitės su aušra, ir viskas praeis. Šis keistokas patarimas turi mokslinį pagrindą. Mat nustatyta, kad yra tiesioginė priklausomybė tarp rytmečio šviesos ir organizmo bioritmų.

     Šią išvadą padarė Oregono (JAV) universiteto specialistai, tyrę melatonino vaidmenį žmogaus kūne. Melatoninas yra hormonas, kurio organizme padaugėja naktį ir sumažėja su pirmaisiais aušros spinduliais. Dirbtinė šviesa, deja, šio poveikio neturi. Pasak Oregono mokslininkų, užsilikęs didesnis melatonino kiekis organizme ir yra blogos nuotaikos priežastis.

RYTAS PAVOJINGAS ŠIRDININKAMS!

     Ryto metas pavojingas žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Paprastai kraujospūdis mažėja visą naktį, o prabundant — staiga padidėja. JAV kardiologo T. Robertsono nuomone, bioritmo pakitimas dėl šviesos dirgiklio priverčia vidaus sekrecijos liaukas išskirti į kraują daugiau hormonų, kurie skatina kraujo kūnelių sulipimą, o tai gali būti insulto priežastis.

ELEKTRONINIS ŽODYNAS

     Japonų firma “Sony” išleido anglų-japonų ir japonų-anglų kalbų žodyną. Žodynas — elektroninis. Jis maždaug užrašų knygutės didumo, kiek panašus į mikrokalkuliatorių. Jo atmintyje yra 35 tūkstančiai angliškų ir 20 tūkst. japoniškų žodžių bei posakių, kurie pasirodo mažame ekrane. Žodynas pateikia ne tik reikiamo žodžio vertimą, bet ir pasiūlo dažniausiai su tuo žodžiu naudojamus derinius bei frazes.

IŠTIRTAS SLOGOS VIRUSAS

     Vienai amerikiečių tyrinėtojų grupei neseniai pavyko iššifruoti žmonių slogos viruso struktūrą. Remiantis šių tyrimų rezultatais, matyt, bus galima sukurti naujas vakcinas arba medikamentus nuo slogos.

     M. Posmano vadovaujami mokslininkai nustatė, kad ištirtasis virusas yra ikosaedro formos. Tai daugiabriaunis, sudarytas iš dvidešimties lygiagrečių trikampių. Viruso apvalkalėlyje yra lipnių vietų. kuriomis jis gali prisiklijuoti prie viršutiniųjų kvėpavimo ląstelių paviršiaus. Prikibęs virusas įsiskverbia į ląstelės vidų ir sukelia infekciją. Kartu atrastos ir keturios pažeidžiamos viruso vietos, kuriose žmogaus antikūnai gali atakuoti ir sunaikinti virusą.

     Be to, paaiškėjo, kad žmogaus slogos virusas yra panašus į vieną iš augalų virusų. Tai davė pagrindą spėlioti, kad ir augalų, ir gyvūnų ligas sukeliantys virusai turi bendrus protėvius.

ABORIGENAI IR DIABETAS

     Maždaug ketvirtadalis mieste apsigyvenusių Australijos aborigenų serga diabetu. O baltųjų šia liga serga tik3%.

     Melburno universiteto medikai nustatė, kad liga plinta dėl genetinio polinkio. Kai aborigenai gyvena įprastose sąlygose — medžioja, daug juda, valgo daug augalinio maisto, žvėrių mėsą, — jie esti judrūs ir nesuserga diabetu. Miestuose aborigenai valgo cukrų, riebalingą maistą ir vartoja alkoholį. Tai ir išprovokuoja ligą. Įdomu, kad, grįžę prie tradicinio gyvenimo būdo, jie beveik pasveiksta.

AMERIKOS UŽKARIAUTOJAS - GRIPAS

     Ispanų epidemiologas Pranciškus Gera teigia, kad užkariauti Ameriką ispanams padėjo gripo epidemija, kurią į naująjį žemyną atvežė Kolumbas. Šis Amerikai naujas ligos virusas pateko tenai su kiaulėmis. Aštuonias kiaules iš Azorų salų keliautojas atgabeno į Espanjolą. Savo dienoraščiuose Kolumbas ir jo sūnus Orlandas rašė, kad po paros vietiniai indėnai pradėjo kosėti, čiaudėti, jiems pakilo karštis. Pats Kolumbas taip pat susirgo ir keturis mėnesius nerašė dienoraščio. Iki 1518 metų Kuboje, Puertorike, Santo Dominge ir Mažųjų Antilų salose nuo šios ligos mirė pusantro milijono žmonių.

TELEVIZORIUS — NEMOKAMAI

     Nuo šiol kiekvienas Bangladešo gyventojas, sunaikinęs 500 žiurkių, galės nemokamai gauti nespalvotą televizorių. Ši priemonė tapo būtinybe. Mat apskaičiuota, kad šalyje kasmet graužikai sunaikina apie pusantro milijono tonų ryžių — pagrindinio maisto produkto. Todėl ir paskelbta negailestinga kova su graužikais. Anksčiau naudotos priemonės buvo beveik bergždžios.