Dramblio kaulo laužas

     Didžiulis dramblio kaulo laužas suliepnsojo Kenijoje, kad paskelbtų pasauliui apie katastrofišką dramblių padėtį. Prireikė 60 tonų malkų ir 140 galionų žibalo, kad karštis būtų pakankamas ir sudegtų 2400 dramblių ilčių, iš viso 12 tonų šiaip nedegančio dramblio kaulo, kurį Kenijos gamtos apsaugos darbuotojai konfiskavo iš brakonierių per pastaruosius ketverius metus.

     Dramatišką ceremoniją pradėjo šalies prezidentas, uždegdamas apie 6 metrų aukščio bokštą, sukrautą iš dramblio ilčių. Šis laužas — paminklas šimtams tūkstančių dramblių, kuriuos per pastarąjį dešimtmetį nužudė brakonieriai, yra simbolis Kenijos ryžto nutraukti brakonieriavimą bei pasaulinę dramblio kaulo prekybą, nes tai naikina Afrikos dramblius. Per šį dešimtmetį Kenijos dramblių banda sumažėjo nuo 65 iki 17 tūkstančių individų, o visoje Afrikoje — nuo 1,3 milijono iki 625 tūkstančių.

     Ko tik nedaroma iš dramblio kaulo, kurio rinkos kaina nuo 1981 m. patrigubėjo. Iš jo daro pianino klavišus, statulėles, įvairius ornamentus ir t.t. Pardavusi visas tas iltis, kurių daugelis išluptos iš jauniklių kaukolių, Kenija pelnytų 3 milijonus dolerių. Bet, prezidento žodžiais tariant, “Kenija akivaizdžiai negali raginti pasaulį nepirkti dramblio kaulo, o pati jį pardavinėti”. Ši kremacija organizuota ne tik brakonieriams ir pirkliams įspėti. Sykiu norima, kad naudotojai taip pat pagalvotų, kokią rinką jie palaiko. Štai ką sako žymus paleontologas R. Likis: “Mes bandome pasiųsti pranešimą viso pasaulio kolekcionieriams, kad dramblio kaulo raižiniai ir kiti dirbiniai yra bjaurus daiktas. Mes turime įtikinti pirkėją nepirkti tokių papuošalų ar ornamentų. Vienintelė vieta, kur mes geidžiame matyti dramblio kaulą — tai ant stovinčio dramblio”.

Medalis “Už drąsą”

     Kai Indijos valdžia apdovanojo medaliu “Už drąsą” Deli zoologijos sodo direktorių Kamalį Naidu, šis nustebo ir pareiškė, jog nieko ypatinga nenuveikęs. Paprasčiausiai Kamalis šoko gelbėti du naujagimius liūtukus nuo besiruošiančios kirsti karališkosios kobros ir prisiėmė jos smūgį. Nors tuojau pat susileido priešnuodžių, vis dėlto prarado sąmonę ir gana ilgai išgulėjo lovoje.

Įkvėpkime vitamino C

     Švedijos mediko O. Brendeno nuomone, vitaminas C, plačiai žinomas kaip vaistas nuo persišaldymo, bus dar naudingesnis, jeigu jo įkvėpsime.

     Šis gydytojas pastebėjo, kad švedai medkirčiai, dirbdami miškų aikštelėse, nesuserga kvėpavimo takų ligomis, apsisaugoti jiems padeda mažuose nameliuose įrengtos krosnelės. O tiksliau — iš deginamų spygliuočių malkų gausiai išsiskiriantis vitaminas C. Bandymai su savanoriais tai patvirtino: įkvepiant nedidelius askorbininės rūgšties kiekius, galima numalšinti kylančią persišaldymo ligą.

Kvepiantys dažai

     Viena Malaizijos kompanija, pirmoji Azijoje ir antroji pasaulyje, pradėjo gaminti kvapnius dažus namams dažyti. Kaip pranešama laikraštyje “Business Times”, pirmąkart jie imti gaminti Kanadoje. Anksčiau gyventojai dažydavo namus užsidėję dujokaukes, nes nuo aštrių kvapų imdavo dusti, juos ištikdavo kiti nemalonumai. Dabar, dirbant šį sunkų darbą, galima mėgautis obuolių, orchidėjų, rožių, levandos ir kitais kvapais.

Jauniausias trejetukas

     Marijampoliečių Violetos ir Romo Stanynų šeimoje — keturi berniukai. Vyriausiajam Tomukui — treji, o trynukai Kęstutis, Vytautas ir Gediminas pernai spalio mėnesį atšventė tik pirmąjį gimtadienį. Šis trejetukas kol kas pats jauniausias Lietuvoje.