Vargas vienam!

     Daugiau kaip prieš 130 metų Darvinas skelbė, kad žmonės, gyvenantys šeimoje, ilgiau išlieka sveiki ir geros nuotaikos. Neseniai amerikiečių mokslininkai nutarė patikrinti šį teiginį. Įvairių JAV rajonų gyventojų apklausa parodė, kad viengungiai dažniau skundžiasi hipertonija, neurastenija, opalige. Nustatyta, kad vedybinis gyvenimas palankiau veikia vyro organizmą negu moters. Vyrai sunkiau pakelia žmonos netektį negu žmona vyro. Taip pat moteris, nuolat bendraudama su dviem artimom draugėm, prailgina savo gyvenimą 5 metais, o su keturiom — 7-10 metų. Vienatvė sutrumpina gyvenimą 10-15 procentų žmonių.

Kas ilgiau gyvena?

     Anglų gydytojas G. Rodersas tyrė žmonių gyvenimo trukmę ir išanalizavo 50 metų statistinius duomenis. Didžiojoje Britanijoje ilgiausiai gyvena kunigai ir gydytojai. Antroje vietoje — inžinieriai, juristai, mokytojai. Trumpiausiai gyvena policininkai ir žurnalistai.

Matriarachatas Norvegijoje

     Norvegijoje iš 5 moterų nuo 25 iki 54 metų trys dirba. Daugelyje aukštųjų mokyklų vyrauja moterys. Netgi fakultetuose, pvz., teisės, kurie nuo seno laikyti vyriškais, daugiausia dėsto moterys. Maža tikimybė, kad jaunuolis, baigęs aukštąjį mokslą, gaus gerai apmokamą darbą. Matriarchatas gresia ir politinei sferai. Manoma, kad 2000 metais moterys užims pusę vietų norvegų parlamente ir daugelyje politinių partijų.

Ar seniai vartojama nafta?

     Egipto mokslininkai teigia, kad naftą ir jos produktus žmonės naudoja jau daugiau kaip 8.000 metų. Senovės šumerai iš naftos gaudavo asfalto, o iš asfalto buvo daromi papuošalai, indai, skulptūros. Asfaltas naudotas ir statyboje, o Babilone jis buvo rišamoji ir apdailos medžiaga, statant tvirtoves, šventyklas ir gyvenamuosius namus. Senovės Egipte asfaltas ir nafta buvo pagrindinės balzamavimo medžiagos. Tais pačiais laikais nafta pradėta naudoti šildymui ir apšvietimui.

Nyksta raganosiai

     Afrikos šalyse jau kelintas dešimtmetis stengiamasi apsaugoti raganosius nuo išnaikinimo, bet gamtosaugos situacija vis blogėja. Azijos ir Afrikos rinkose raganosių ragų paklausa tebedidėja. Daugelyje šalių vyksta tikras karas tarp gamtosaugininkų ir brakonierių. Žūva ir žmonės, ir raganosiai. Kadaise juodųjų ir dviragių raganosių šiame žemyne, į pietus nuo Saharos, gyveno šimtai tūkstančių. 1980 m. jų sumažėjo iki 15 tūkstančių, o dabar tėra apie 3700 individų...